Takie małe cukinie są miłym urozmaiceniem. Można je przygotować wcześniej i w ostatniej chwili tylko lekko podgrzać. Tak podane danie powinno ucieszyć dzieci i mile zaskoczyć dorosłych.
CUKINIA FASZEROWANA:
2 porcje
- 2 małe okrągłe cukinie
- 1/2 szkl kaszy kuskus
- 150g mięsa mielonego
- 1/2 małej czerwonej papryki
- 1 jajko
- kilka listków świeżej bazylii
- kilka listków świeżego oregano
- sól, pieprz
Cukinie myjemy, osuszamy i odcinamy "czapeczki". Następnie wydrążamy środek za pomocą np. małej łyżeczki. Robimy to delikatnie, aby nie uszkodzić skórki.
Do miseczki wkładamy mięso mielone, wydrążony miąższ cukini, pokrojoną w drobną kostkę paprykę oraz posiekane zioła. Kaszę kuskus zalewamy wrzątkiem i po napęcznieniu łączymy z mięsem. Wbijamy jajko i całość wyrabiamy, na końcu doprawiając solą i pieprzem.
Przygotowanym farszem napełniamy wydrążone cukinie.
Piekarnik nagrzewamy do temp. 190st.C i w tak nagrzanym pieczemy cukinie 30 - 35min.
Super przepis i jak fajnie to wyglada :) Uwielbiam cukinie!
OdpowiedzUsuńSuper wyglądają te cuknie :)
OdpowiedzUsuńCzęsto robię cukinię faszerowaną, ale nigdy takiej. Świetny pomysł, chętnie wypróbuję:)
OdpowiedzUsuńpięknie wyglądają!
OdpowiedzUsuńPiękne zdjęcia, niech no tylko wyrosną w moimi ogródku to skorzystam z przepisu:)
OdpowiedzUsuńSą cudne!! Pysznie je przyrządziłaś :)
OdpowiedzUsuńOjojojoj zjadłabym taką <3
OdpowiedzUsuńpodoba mi sie nadzienie z kuskusem :) zawsze dodawałam ryż.
OdpowiedzUsuńCzęsto przygotowuję coś z cukinii, ale nie trafiłam jeszcze na takie śliczne kulki :)
OdpowiedzUsuń