piątek, 11 lipca 2014

CUKINIA FASZEROWANA







Takie małe cukinie są miłym urozmaiceniem. Można je przygotować wcześniej i w ostatniej chwili tylko lekko podgrzać. Tak podane danie powinno ucieszyć dzieci i mile zaskoczyć dorosłych.

CUKINIA FASZEROWANA:
2 porcje

  • 2 małe okrągłe cukinie
  • 1/2 szkl kaszy kuskus
  • 150g mięsa mielonego
  • 1/2 małej czerwonej papryki
  • 1 jajko
  • kilka listków świeżej bazylii
  • kilka listków świeżego oregano
  • sól, pieprz
Cukinie myjemy, osuszamy i odcinamy "czapeczki". Następnie wydrążamy środek za pomocą np. małej łyżeczki. Robimy to delikatnie, aby nie uszkodzić skórki. 
Do miseczki wkładamy mięso mielone, wydrążony miąższ cukini, pokrojoną w drobną kostkę paprykę oraz posiekane zioła. Kaszę kuskus zalewamy wrzątkiem i po napęcznieniu łączymy z mięsem. Wbijamy jajko i całość wyrabiamy, na końcu doprawiając solą i pieprzem.
Przygotowanym farszem napełniamy wydrążone cukinie.
Piekarnik nagrzewamy do temp. 190st.C i w tak nagrzanym pieczemy cukinie 30 - 35min.


9 komentarzy:

  1. Super przepis i jak fajnie to wyglada :) Uwielbiam cukinie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Super wyglądają te cuknie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Często robię cukinię faszerowaną, ale nigdy takiej. Świetny pomysł, chętnie wypróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękne zdjęcia, niech no tylko wyrosną w moimi ogródku to skorzystam z przepisu:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Są cudne!! Pysznie je przyrządziłaś :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ojojojoj zjadłabym taką <3

    OdpowiedzUsuń
  7. podoba mi sie nadzienie z kuskusem :) zawsze dodawałam ryż.

    OdpowiedzUsuń
  8. Często przygotowuję coś z cukinii, ale nie trafiłam jeszcze na takie śliczne kulki :)

    OdpowiedzUsuń