piątek, 4 lipca 2014

TĘCZOWY SERNIK NA ZIMNO





Zamarzyło mi się ciasto, które będzie kolorowe jak tęcza. Przy odrobinie wysiłku udało mi się takie ciasto zrobić. Wystarczy kilka kolorowych galaretek i szklanek o różnych rozmiarach. Jedynym minusem jest to, że z ostatnich dwóch warstw zostaje sporo masy, ale ja wykorzystałam je do zrobienia mini serniczków z owocami.

TĘCZOWY SERNIK NA ZIMNO:

  • 4 galaretki w różnych kolorach
  • 500g mielonego twarogu
  • 15 - 20szt okrągłych biszkoptów
dodatkowo do wykończenia sernika
  • 1 galaretka
  • garść sezonowych owoców
Galaretki rozpuszczamy w osobnych naczyniach, używając do każdej po 1szkl wody zamiast dwóch. Do przestudzonych galaretek dodajemy po około trzy łyżki twarogu i mieszamy do uzyskania gładkiej masy. 
Tortownicę wykładamy biszkoptami i wlewamy pierwszą masę. Najlepiej wlać je na początek tylko tyle, aby przykryć biszkopty i po zastygnięciu dolać resztę. W przeciwnym wypadku biszkopty wypłyną na górę.
Po zastygnięciu pierwszej masy wstawiamy na środek tortownicy szeroką szklankę lub miseczkę i wlewamy drugą masę. Wstawiamy do lodówki do zastygnięcia. Następnie delikatnie usuwamy szklankę i w środek tortownicy wstawiamy inną o mniejszej średnicy. Zalewamy trzecią masą. Podobnie postępujemy z ostatnią warstwą.
Piątą galaretkę rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu i po ułożeniu umytych owoców na wierzchu ciasta wylewamy ją na owoce. Pozostawiamy do zastygnięcia.


11 komentarzy:

  1. Podziwiam samozaparcie (mnie by się nie chciało) i zazdroszczę domownikom :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda jak dzieło Picassa, fajny sernik :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wow piękny sernik ! Robi wrażenie :))

    OdpowiedzUsuń