Risotto ma wiele odmian. Jedno co się nie zmienia to główny składnik, czyli ryż. U mnie dzisiaj w towarzystwie wołowiny.
RISOTTO Z WOŁOWINĄ:
- 300g wołowiny
- 200g ryżu
- 1/2 cukinii
- 1 marchewka
- sól, pieprz
- gałka muszkatołowa
- gałązka rozmarynu
- oliwa do smażenia
Wołowinę kroimy w małe kawałki i podsmażamy na 2 łyżkach oliwy. W trakcie smażenia dodajemy rozmaryn oraz sól i pieprz. Pod koniec smażenia mięsa dodajemy obraną i pokrojoną w grubą kostkę marchewkę oraz pokrojoną w pół -talarki cukinię. Chwilę podsmażamy, a następnie wlewamy około 1szkl wody oraz 1/2szkl białego wytrawnego wina i wsypujemy ryż. Przykrywamy i dusimy na małym ogniu około 15 - 20min, aż ryż zmięknie. Doprawiamy danie solą, pieprzem i startą gałką muszkatołową.
Chętnie bym zjadła miseczkę tych pyszności, bardzo lubię dania z ryżem :)
OdpowiedzUsuńPyszny pomysł na risotto :)
OdpowiedzUsuńpychota!:) dawno nie robiłam na obiad risotto.
OdpowiedzUsuń