sobota, 12 lipca 2014

TARTA Z BOTWINKĄ







Kolejny przepis na wykonanie dania z dodatkiem botwinki. Rewelacyjnie kruche ciasto i delikatne nadzienie podkręcone serkiem kozim.

TARTA Z BOTWINKĄ :
ciasto:

  • 250g mąki
  • 1 jajko
  • 125g zimnego masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 -2 łyżki zimnej wody
farsz:
  • 1 pęczek botwinki
  • 250g mielonego twarogu
  • 250g pokrojonej szynki
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 2 jajka
  • 2 łyżki bułki tartej
  • sól
  • gałka muszkatołowa
Z mąki, soli, zimnego masła pokrojonego na małe kawałki i zimnej wody zagnieść jak najszybciej jednolite ciasto. Im krócej będziemy je zagniatać, tym bardziej krucha będzie tarta. Gotowe ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na około 30min.
W tym czasie przygotowujemy farsz. Botwinkę myjemy, a następnie  około 3min blanszujemy. Odcedzamy ją i odciskamy, a następnie siekamy dość drobno razem z koperkiem. W misce mieszamy twaróg z dwoma jajkami i bułką tartą.  Dodajemy posiekaną botwinkę z koperkiem i pokrojoną drobno szynkę. Wszystko mieszamy i doprawiamy solą oraz gałką muszkatołową.
Wyjmujemy schłodzone ciasto i wałkujemy je cienko. Najlepiej robić to umieszczając ciasto pomiędzy dwoma kawałkami foli. Nie ma potrzeby wtedy podsypywania mąki oraz ciasto nie klei się do wałka. Rozwałkowane ciasto przenosimy delikatnie, najlepiej na wałku, do wysmarowanej masłem formy. Wystające poza formę ciasto odcinamy nożem i odkładamy. Możemy wykonać z niego dekorację na wierzchu tarty.
Tak przygotowane ciasto nakłuwamy widelcem i wykładamy na nie farsz. Na wierzchu układamy kawałki pozostawionego ciasta.
Piekarnik nagrzewamy do temp.200st.C i w tak nagrzanym peczemy tartę 30 -35min.



4 komentarze: