czwartek, 3 lipca 2014

WINOGRONOWE GOŁĄBKI







Gołąbki niebanalne, bo zawijane w liście winogron. Takie gołąbki są bardziej wyraziste w smaku, a jednocześnie delikatne. Niezaprzeczalną zaletą jest to, że liście zaparzamy bardzo krótko, co dodatkowo skraca czas przygotowania potrawy. W mojej wersji, jest jeszcze niespodzianka w farszu, którą stanowi  podduszona z cebulką kapusta włoską.  

GOŁĄBKI W LIŚCIACH WINOGRON:

  • 15 dużych liści winogron
  • 500g mięsa mielonego
  • 400g ryżu
  • 200 - 300g kapusty włoskiej
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu, a następnie odstawiamy do wystudzenia. Kapustę włoską drobno szatkujemy i razem z posiekaną cebulą krótko dusimy na łyżce oliwy. Odstawiamy do przestudzenia.
Wystudzony ryż i kapustę łączymy z mięsem. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz bazylię. Wszystko razem wyrabiamy i doprawiamy solą oraz pieprzem.
Liście winogron myjemy i usuwamy z nich zgrubiały nerw główny. Blanszujemy w osolonym wrzątku. 
W tak przygotowane liście zawijamy po porcji farszu i kolejno układamy w rondelku wyłożonym kilkoma świeżymi liśćmi zalanymi 1/2 szkl wody z łyżką oliwy. Na wierzchu ułożonych gołąbków kładziemy również świeże liście, aby uniknąć wysuszenia i dusimy na małym ogniu około 1 godziny. 
Podajemy z ostrym sosem pomidorowym.


4 komentarze:

  1. Jaki ciekawy przepis! Będę musiała spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ale fajowe:) wyglądają tak pysznie, że ślinka cieknie do samej ziemi:)

    OdpowiedzUsuń
  3. I pewnie szybciej się robi niż tradycyjne:-) Jak na mieszkanę winnego grodu, muszę takie zrobić:-)

    OdpowiedzUsuń