środa, 4 lutego 2015

ROGALE MARCINIAKI






Małe chrupiące rogaliki z nadzieniem makowym. Delikatny aromat migdałów i słodki lukier na wierzchu. Nie są to typowe rogale Marcińskie, bo są przygotowane z ciemnego maku, ale według mnie niewiele lub nawet wcale nie ustępują tym sławnym.

ROGALE MARCINIAKI:

  • 500g ciasta francuskiego
  • 150g maku
  • 30g rodzynek
  • 30g orzechów laskowych
  • 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 1 łyżka syropu migdałowego
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżki mleka
ponadto na lukier:
  • 4 łyżki cukru pudru
  • około 1 łyżki wody
Suchy mak mielimy w młynku do kawy lub blendujemy. Możemy również namoczyć mak i przekręcić go przez gęste sitko w maszynce do mielenia. Orzechy i rodzynki siekamy bardzo drobno. W niewielkim rondelku podgrzewamy mleko, wsypujemy zmielony mak, dodajemy posiekane rodzynki z orzechami oraz skórkę pomarańczową. Na końcu dolewamy syrop migdałowy i miód. Podgrzewamy całość, aż składniki rozpuszczą się i połączą. Odstawiamy do ostudzenia.
Ciasto francuskie rozwałkowujemy, aby nabrało kształtu koła, a następnie dzielimy je na trójkąty.
Na każdym trójkącie kładziemy około łyżki farszu makowego i zwijamy , zaczynając od szerszego końca. Nadajemy im kształt rogalików.
Uformowane rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200st.C i w tak nagrzanym pieczemy rogaliki przez 15-20min na tzw. złoty kolor. Upieczone rogaliki studzimy na kratce kuchennej.
Zupełnie zimne dekorujemy lukrem i posypujemy posiekanymi orzechami lub kolorowym cukrem.




4 komentarze: