wtorek, 17 lutego 2015

RÓŻOWA SAŁATKA




Sałatki mają to do siebie, że dobrze zawsze mieć jakąś w lodówce. A bo to niespodziewani goście, a bo to dziecko pędzi na kolejne zajęcia i szybko musi coś przegryźć, a bo to mąż kręci się i szuka "czegoś". Powodów są tysiące i rodzajów sałatek również tysiące, więc każdy coś dla siebie znajdzie. Dzisiaj proponuję sałatkę w pięknym różowym kolorze. Sam kolor wprowadza nas w miły nastrój, a smak zaskakuje. Mnie bardzo pozytywnie. Na pewno nie raz jeszcze zagości na moim stole, a już na pewno na stole wielkanocnym.

RÓŻOWA SAŁATKA:

  • 1 torebka ryżu
  • 1 czerwona cebula
  • 3-4 łyżki kukurydzy konserwowej
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 2 duże plastry szynki
  • 1 ogórek gruntowy
  • 1/3 papryki czerwonej
  • 1 łyżka majonezu
  • 2-3 łyżki ostrej ćwikły
  • sól
Ryż gotujemy do miękkości i odstawiamy do przestudzenia. Niewielką czerwoną cebulę siekamy w piórka, a jajka w niezbyt drobną kostkę. Szynkę, ogórka i paprykę również kroimy w kostkę. Majonez mieszamy z ćwikłą. Jeśli mamy niezbyt ostrą ćwikłę, możemy ją wzbogacić 1 łyżeczką samego chrzanu. Wymieszany sos doprawiamy solą.
Przestudzony ryż umieszczamy w misce i dokładamy resztę składników. Na końcu dodajemy sos majonezowy i delikatnie mieszamy sałatkę. W razie potrzeby doprawiamy solą.




6 komentarzy: