czwartek, 10 lipca 2014

ROGALE PSZENNE






Pulchne, wyrośnięte i rumiane rogale na śniadanie lub kolację? Nic trudnego. Każdy sobie poradzi z ich wykonaniem. 

ROGALE PSZENNE:
9 szt
  • 400g mąki pszennej
  • 20g drożdży świeżych
  • 1 łyżeczki cukru
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oliwy
  • 250 ml wody
ponadto:
  • 2 łyżki wody
  • 1/2 łyżeczki cukru pudru
Drożdże kruszymy i łączymy z mąką oraz solą i cukrem. Następnie wlewamy oliwę i powoli dodajemy wodę. Zagniatamy miękkie elastyczne ciasto. Można to zrobić ręcznie, ale można też użyć miksera z końcówkami w formie haków, ponieważ ciasto nie lepi się . Wyrobione ciasto umieszczamy w misce oprószonej mąką, przykrywamy i odstawiamy do podwojenia objętości. Po tym czasie wyjmujemy ciasto na stolnicę i wałkujemy dość cienko, nadając mu formę koła. Za pomocą ostrego noża kilkakrotnie nacinamy rozwałkowane ciasto po przekątnej, aby powstało nam 8 - 9 trójkątów. Każdy trójkąt zwijamy, zaczynając od szerszego końca i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Każdego rogala smarujemy pędzelkiem maczanym w wodzie z cukrem. 
Piekarnik nagrzewamy do temp. 190st.C i w tak nagrzanym pieczemy rogale przez 25min. 




Zgodnie z zaproszeniem Łucji, która tworzy  lipcową listę wypieków tutaj, przepis dodaję do cyklicznej akcji stąd.

źródło

5 komentarzy:

  1. Domowe rogaliki są najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pamiętam, jak kiedyś obowiązkowo takie były u mnie na niedzielne śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. smak dzieciństwa! Toootalnie <3

    OdpowiedzUsuń
  4. Jakie piękne : ) Zapraszam z nimi do akcji "Na zakwasie i na drożdżach" będzie mi miło jeśli pomożesz tworzyć lipcową listę wypieków!

    OdpowiedzUsuń
  5. Prześliczne! Zjadłabym takich do herbatki :)

    OdpowiedzUsuń