Te małe urocze kuleczki są tak pyszne, że ciężko im się oprzeć, szczególnie dzieciom. Ja przygotowuję je do różnych sałatek lub jako dodatek do świątecznego obiadu. Przygotowuję je ze szczyptą gałki muszkatołowej, ale można użyć również niewielką ilość słodkiej sproszkowanej papryki.
KROKIETY ZIEMNIACZANE MINI:
- 200g ugotowanych ziemniaków
- 10g mąki ziemniaczanej
- 20g mąki razowej
- 1 jajko
- sól
- gałka muszkatołowa
dodatkowo na panierkę:
- mąka pszenna
- jajko
- bułka tarta
Ziemniaki gotujemy, studzimy, a następnie przeciskamy przez praskę lub bardzo dokładnie tłuczemy, aby nie pozostały żadne grudki. Utłuczone ziemniaki łączymy z mąkami oraz jajkiem. Dodajemy sól do smaku i szczyptę gałki muszkatołowej. Wyrabiamy wszystko na gładką masę. Łyżeczką nabieramy porcje masy wielkości orzecha włoskiego i formujemy kuleczki. Układamy na oprószonej mąką desce.
Gotowe kulki obtaczamy najpierw w mące, następnie w rozkłóconym jajku i na koniec w bułce tartej. Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy krokiety na złoty kolor.
świetne do podjadania np jako przekąska na imprezie :)
OdpowiedzUsuń