sobota, 13 grudnia 2014

SERNIK CYTRYNOWY








Lekki, puszysty i bardzo wilgotny sernik o wyraźnej nucie cytrynowej. Ładnie się kroi i co najważniejsze, nie jest za słodki. Będzie na pewno ozdobą świątecznego stołu.

SERNIK CYTRYNOWY:
tortownica śr. 30cm
ciasto:

  • 100g miękkiego masła
  • 150g mąki pszennej
  • 100g cukru 
  • 1 jajko
  • skórka z 1/2 cytryny
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
masa:
  • 500g mielonego twarogu
  • 2 jajka
  • 175g cukru
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 400ml mleka
  • 150g masła
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
przygotowanie ciasta:
Cukier, mąkę, jajko, proszek do pieczenia i masło pokrojone na małe kawałki umieszczamy w misce. Cytrynę szorujemy i sparzamy wrzątkiem, a następnie skórkę z jej połowy ścieramy na drobnych oczkach tarki. Startą skórkę dodajemy do reszty składników i szybko zagniatamy gładkie ciasto, które zawijamy w folię i umieszczamy w lodówce na minimum 1/2godz.

przygotowanie masy:
Masło roztapiamy i łączymy z mlekiem oraz łyżeczką soku z cytryny.
Twaróg, jajka oraz budyń i cukier ucieramy. Dolewamy mleko z masłem i nadal ucieramy aż powstanie gładka, jednolita masa.
Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, a następnie wylepiamy jej dno schłodzonym ciastem. Na tak przygotowany spód wylewamy masę serową.
Piekarnik nagrzewamy do temp. 150st.C i w tak nagrzanym pieczemy sernik przez 45min. Po upieczeniu pozostawiamy w piekarniku do wystudzenia.
Zimny sernik posypujemy cukrem pudrem.





Przepis dodaję do akcji:

zBLOGowani.pl

11 komentarzy:

  1. Wygląda bardzo apetycznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniały sernik, cytrynowe smaki bardzo lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  3. I znalazłam swój ideał! Cudowny sernik :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moniko, zrobiłam go, jest pyszny :) Dodałam tylko ciut więcej cytryny, bo kocham mocno cytrynowe smaki.
      Ale mam jedno pytanie - czy i o ile można zmniejszyć ilość masła w masie serowej, bo wyszedł mi zbyt tłusty i ciut zbyt maślany w smaku?

      Usuń
    2. Kasiu ja nigdy nie zmniejszałam, ale myślę,że można masło zmniejszyć o 50g, a w to miejsce dołożyć 50g twarogu. Ja bym tak chyba zaryzykowała. Cieszę się, że mimo wszystko smakował:) Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
    3. Moniko dziękuję za podpowiedź :) Myślę, że użyłam niedobrego sera, był zbyt wodnisty. Ale będę jeszcze piec ten sernik, bo bardzo mi posmakował :)
      Pozdrawiam Cię serdecznie!

      Usuń
  4. Mniam, uwielbiam cytrynowe ciasta, a ten sernik wygląda wyjątkowo kusząco :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dawno nie jadłam nic cytrynowego, narobiłaś mi smaka :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Serdecznie zachęcamy do dodania przepisu do akcji „Potrawy świąteczne” na zBLOGowanych. Gromadzimy tam wszystkie najciekawsze świąteczne potrawy.

    OdpowiedzUsuń