Dzisiaj proponuję przepis na pyszny placek przygotowany z gotowanych ziemniaków. Danie idealne na ciepłą kolację, a dodatkowo z rodzaju - czyścimy lodówkę. Smakuje wyśmienicie zarówno sam jak i np sosem czosnkowym.
SZWAJCARSKI PLACEK ZIEMNIACZANY:
2 porcje
- 4-5 ziemniaków
- 100g wędzonego boczku
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 czerwona papryka
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 100g żółtego sera
- sól, pieprz
- kilka listków roszponki
Ziemniaki dokładnie szorujemy i gotujemy w mundurkach. Odstawiamy do ostudzenia.
Boczek kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni, aż tłuszcz się wytopi. Pod koniec smażenia odlewamy wytopiony tłuszcz, pozostawiając jego niewielką ilość i dodajemy posiekaną drobno cebulę oraz zmiażdżony ząbek czosnku. Kiedy cebula zeszkli się odstawiamy patelnię z palnika i dodajemy do boczku i cebuli pokrojoną w paseczki paprykę, posiekany koperek oraz obrane i starte na dużych oczkach tarki ziemniaki. Lekko mieszamy i dzielimy masę na połowę.
Na patelnię wykładamy jedną porcję i lekko dociskamy szpatułką, formując placek, który smażymy na średnim ogniu przez około 8 -10min. Następnie przykładamy talerz o średnicy naszej patelni i odwracając przekładamy placek na talerz, a następnie delikatnie zsuwamy z powrotem na patelnię i smażymy kolejne 10min. Na koniec placek posypujemy startym serem i smażymy jeszcze moment, aby ser się rozpuścił.
Gotowy placek przekładamy na ogrzany talerz i dekorujemy listkami roszponki. Podajemy na ciepło.
Świetny pomysł, a jak placek kusząco wygląda ;)
OdpowiedzUsuńWspaniałe placki, bardzo podoba mi się ten pomysł !
OdpowiedzUsuńPrzepyszny placek:)
OdpowiedzUsuńciekawy pomysł i piękne zdjęcia:)
OdpowiedzUsuńPięknie podany, bardzo smakowite danie :)
OdpowiedzUsuńmniam!!!
OdpowiedzUsuńPyszności !
OdpowiedzUsuńPyszota, idealny placek dla mnie :)
OdpowiedzUsuńświetny placek :)
OdpowiedzUsuń