wtorek, 9 grudnia 2014

ZAPIEKANKA MAKARONOWA Z WOŁOWINĄ





Choć przygotowania świąteczne powoli nabierają tempa i co za tym idzie przepisów świątecznych teraz będzie najwięcej, to dzisiejsza propozycja stanowi swoisty przerywnik. Zapiekanki zawsze mają wzięcie i praktycznie przygotowują się same, a wtedy ja szaleję w "klonowym zaciszu".

ZAPIEKANKA MAKARONOWA Z WOŁOWINĄ:

  • 400g grubego makaronu
  • 400g wołowiny
  • 150g suszonych pomidorów w oliwie
  • 300g żółtego sera
  • 200 ml słodkiej śmietanki
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 2 gałązki natki pietruszki
  • sól, pieprz
Makaron gotujemy w osolonym wrzątku al dente.Wołowinę kroimy w cienkie paski i szybko obsmażamy na niewielkiej ilości oliwy. Suszone pomidory odsączamy. Oliwę zachowujemy, a pomidory kroimy na mniejsze kawałki. Ser ścieramy na grubych oczkach tarki. 
Makaron mieszamy z wołowiną i pomidorami oraz drobno posiekanym rozmarynem. Doprawiamy solą i pieprzem.
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, a następnie warstwami układamy makaron i ser. Górną warstwę zapiekanki powinien stanowić ser. Całość zalewamy śmietanką.  Natkę pietruszki siekamy i skrapiamy oliwą z pomidorów. Posypujemy nią wierzch zapiekanki.
Piekarnik nagrzewamy do temp. 200st.C i w tak nagrzanym pieczemy około 25-30min.




6 komentarzy:

  1. wołowiny do zapiekanki nie używała jeszcze, ciekawe:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Robię bardzo podobną, z tym, że wykorzystuję do niej wołowinę z rosołu:)

    OdpowiedzUsuń
  3. moje smaki:) kocham wszelkie takie zapiekanki:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetna zapiekanka, ja nie mam do nich talentu ;) zawsze za suche mi wychodzą...

    OdpowiedzUsuń
  5. Jaka świetna zapiekanka, chętnie bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń