Paszteciki z kapustą i grzybami są jednym z tradycyjnych dań wigilijnych. Ja zawsze przygotowywałam je z ciasta drożdżowego, ale w tym roku postanowiłam użyć ciasta francuskiego. Wszyscy wiemy ile pracy jest przy przygotowaniu Wigilijnej kolacji, więc ja użyję w tym roku gotowego ciasta francuskiego.
PASZTECIKI ŚWIĄTECZNE:
- 1 arkusz ciasta francuskiego
- 250g kiszonej kapusty
- garść suszonych grzybów
- sól, pieprz
Grzyby namaczamy w zimnej wodzie, na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Następnego dnia grzyby obgotowujemy w tej samej wodzie, w której się moczyły. Obgotowane grzyby odsączamy i mielimy w maszynce do mięsa razem z poszatkowaną drobno kapustą. Farsz doprawiamy solą i pieprzem.
Z ciasta francuskiego wykrawamy dowolne kształty. Ilość wykrojonych ciastek powinna być parzysta. Na jedno ciastko nakładamy niewielką ilość farszu, przykrywamy drugim ciastkiem i lekko dociskamy.
Tak przygotowane paszteciki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego do 175st.C piekarnika i pieczemy na złoty kolor. Upieczone paszteciki studzimy na kratce kuchennej.
Przepis dodaję do akcji:
inspiracja
Ja w tym roku zdecydowałam się na uszka. Podoba mi się ten pomysł na paszteciki. I te kształty - wyjątkowo świąteczne.
OdpowiedzUsuńŚliczne i pomysłowe paszteciki :)
OdpowiedzUsuńSerdecznie zachęcamy do dodania przepisu do akcji „Potrawy świąteczne” na zBLOGowanych. Gromadzimy tam wszystkie najciekawsze świąteczne potrawy.
OdpowiedzUsuń