sobota, 20 grudnia 2014

TARTA Z POREM, SEREM I CHLEBOWĄ KRUSZONKĄ





Ta tarta przerosła moje najśmielsze oczekiwania. Lekka i delikatna. Ostrość pora została przełamana pyszną kruszonką z chleba i sera, oraz orzechami. Choć na pierwszy rzut oka wydaje się skomplikowana, to kolejne jej etapy robione są jakby w międzyczasie. Na pewno jeszcze nie raz zagości na moim stole.

TARTA Z POREM,SEREM I CHLEBOWĄ KRUSZONKĄ:
ciasto:
  • 250g mąki
  • 1 jajko
  • 125g zimnego masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 -2 łyżki zimnej wody
farsz:
  • 50 g masła
  • 500 g pora
  • 3 jajka
  • 75 ml śmietany 30%
  • 75 ml mleka
  • 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
  • 50 g sera żółtego o wyrazistym, ostrym smaku
  • sól, pieprz
kruszonka:
  • 50 g sera żółtego
  • 85 g miękiszu ze świeżego chleba
  • 50 g posiekanych orzechów włoskich
Ciasto na tartę szybko zagniatamy, owijamy w folię i umieszczamy w lodówce do schłodzenia na przynajmniej 30min.
Formę do tarty lekko smarujemy masłem i następnie wylepiamy ciastem. Gęsto nakłuwamy widelcem, aby zapobiec powstawaniu przy pieczeniu wybrzuszeń.
Piekarnik nagrzewamy do temp. 180st.C i w tak nagrzanym podpiekamy tartę 12min.
Pora myjemy, osuszamy i kroimy w cienkie krążki, a następnie podduszamy na maśle. Odstawiamy do przestudzenia.
Jajka miksujemy lub roztrzepujemy rózgą łącząc je z mlekiem, śmietaną i musztardą. Na koniec dodajemy starty na grubych oczkach tarki ser.
Na podpieczoną tartę wykładamy pora i zalewamy mieszanką jajeczno- mleczną. Temperaturę pieczenia zmniejszamy do 160st.C i pieczemy tartę kolejne 25min.
Miąższ chleba rozdrabniamy i łączymy go z posiekanymi orzechami i ze startym żółtym serem. Ugniatamy, aby składniki połączyły się nabierając konsystencji kruszonki.
Tartę wyjmujemy z piekarnika, posypujemy kruszonką i pieczemy kolejne 15min. 





4 komentarze:

  1. Bardzo smakowita tarta, pomysł świetny, chętnie bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo lubię wytrawne tarty :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Witaj, mam pytanie odnośnie smaku takiej tarty:) wygląda na zdjęciach smakowicie jednak kompletnie nie pasuje mi ten por. Napisałaś że jego ostrość została przełamana, to ja mam pytanie, czy rzeczywiście będzie mało odczuwalny? Albo czy można zastąpić pora czym innym?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Por na prawdę jest mało wyczuwalny. Jak dla mnie nawet za mało. Czym go zastąpić - hmm- tu powiem szczerze, że ciężko było by o zastępstwo, bo i por i chleb i orzechy świetnie się komponują. Można by spróbować z cukinią, taką lekko podduszoną, żeby nie miała zbyt wiele wody w sobie. Jeśli jednak miałabym coś doradzić, to przygotowanie przepisu na połowę porcji i mam nadzieję, że jednak zasmakujesz w tych smakach:) Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń