ANIOŁKI Z CIASTA PIERNIKOWEGO:
- 150 ml miodu
- 200 ml cukru
- 150 ml śmietany kremówki
- 175 g margaryny
- 550 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 opakowania przyprawy do piernika
Margarynę, miód, cukier i przyprawę do piernika rozpuszczamy w rondelku. Co jakiś czas mieszamy, aby się nie przypaliło. Odstawiamy do przestudzenia.
Śmietanę ubijamy na sztywno i dodajemy do niej powoli przestudzoną masę miodową. Dosypujemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto jest dość luźne, więc najlepiej pozostawić je w misce. Przykryć folią i wstawić do lodówki na przynajmniej 1 godz a maksymalnie na cały dzień, gdzie zgęstnieje.
Schłodzone ciasto wałkujemy partiami na lekko omączonej stolnicy i wycinamy foremką pierniczki.
Gotowe pierniczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując niewielkie odstępy i pieczemy w temperaturze 175st.C około 10min, do lekkiego zrumienienia. Nie należy przeciągać czasu pieczenia, bo ciastka bardzo szybko się przypalają.
Fajna foremka. Aniołki wyglądają jakby były w ciąży ;)
OdpowiedzUsuńPiękne i smaczne aniołki :)
OdpowiedzUsuńZdrowych, radosnych i pysznych Świąt Bożego Narodzenia! :*
Wesołych Świąt Moniko! :)
OdpowiedzUsuńPiękne te Twoje aniołki:)
OdpowiedzUsuńWesołych Świąt!