poniedziałek, 22 grudnia 2014

ANIOŁKI Z CIASTA PIERNIKOWEGO






ANIOŁKI Z CIASTA PIERNIKOWEGO:
  • 150 ml miodu
  • 200 ml cukru
  • 150 ml śmietany kremówki
  • 175 g margaryny
  • 550 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 opakowania przyprawy do piernika
Margarynę, miód, cukier i przyprawę do piernika rozpuszczamy w rondelku. Co jakiś czas mieszamy, aby się nie przypaliło. Odstawiamy do przestudzenia.
Śmietanę ubijamy na sztywno i dodajemy do niej powoli przestudzoną masę miodową. Dosypujemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto jest dość luźne, więc najlepiej pozostawić je w misce. Przykryć folią i wstawić do lodówki na przynajmniej 1 godz a maksymalnie na cały dzień, gdzie  zgęstnieje.
Schłodzone ciasto wałkujemy partiami na lekko omączonej stolnicy i wycinamy foremką pierniczki.
Gotowe pierniczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując niewielkie odstępy i pieczemy w temperaturze 175st.C około 10min, do lekkiego zrumienienia. Nie należy przeciągać czasu pieczenia, bo ciastka bardzo szybko się przypalają.
Gorące pierniczki delikatnie przenosimy na kratkę, lub jeśli pieczemy na kilku blaszkach, odstawiamy na chwilę do przestudzenia. 




4 komentarze:

  1. Fajna foremka. Aniołki wyglądają jakby były w ciąży ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne i smaczne aniołki :)
    Zdrowych, radosnych i pysznych Świąt Bożego Narodzenia! :*

    OdpowiedzUsuń
  3. Wesołych Świąt Moniko! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękne te Twoje aniołki:)
    Wesołych Świąt!

    OdpowiedzUsuń