wtorek, 2 grudnia 2014

PIERNIKOWE DZWONECZKI







Rozpoczął się grudzień i co za tym idzie rozpoczął się również czas świątecznych wypieków. Ja zaczęłam od kolorowych lukrowanych dzwoneczków.

PIERNIKOWE DZWONECZKI:
kilka blaszek pierników:
  • 150 ml miodu
  • 200 ml cukru
  • 150 ml śmietany kremówki
  • 175 g margaryny
  • 550 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 opakowania przyprawy do piernika
Margarynę, miód, cukier i przyprawę do piernika rozpuszczamy w rondelku. Co jakiś czas mieszamy, aby się nie przypaliło. Odstawiamy do przestudzenia.
Śmietanę ubijamy na sztywno i dodajemy do niej powoli przestudzoną masę miodową. Dosypujemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto jest dość luźne, więc najlepiej pozostawić je w misce. Przykryć folią i wstawić do lodówki na przynajmniej 1 godz a maksymalnie na cały dzień, gdzie ono zgęstnieje.
Schłodzone ciasto wałkujemy partiami na lekko omączonej stolnicy i wycinamy foremką pierniczki, które nie powinny być zbyt cienko rozwałkowane, bo ciasto jest bardzo miękkie i ciężko będzie gotowe ciasteczka przenieść na blaszkę. 
Gotowe pierniczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując niewielkie odstępy i pieczemy w temperaturze 175st.C około 10min, do lekkiego zrumienienia. Nie należy przeciągać czasu pieczenia, bo ciastka bardzo szybko się przypalają.
Gorące pierniczki delikatnie przenosimy na kratkę i po całkowitym wystudzeniu ozdabiamy.



Przepis dodaję do akcji:

zBLOGowani.pl

7 komentarzy: