poniedziałek, 15 grudnia 2014

PASZTECIKI ŚWIĄTECZNE





Paszteciki z kapustą i grzybami są jednym z tradycyjnych dań wigilijnych. Ja zawsze przygotowywałam je z ciasta drożdżowego, ale w tym roku postanowiłam użyć ciasta francuskiego. Wszyscy wiemy ile pracy jest przy przygotowaniu Wigilijnej kolacji, więc ja użyję w tym roku gotowego ciasta francuskiego.

PASZTECIKI ŚWIĄTECZNE:

  • 1 arkusz ciasta francuskiego
  • 250g kiszonej kapusty
  • garść suszonych grzybów
  • sól, pieprz
Grzyby namaczamy w zimnej wodzie, na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Następnego dnia grzyby obgotowujemy w tej samej wodzie, w której się moczyły. Obgotowane grzyby  odsączamy i mielimy w maszynce do mięsa razem z poszatkowaną drobno kapustą. Farsz doprawiamy solą i pieprzem.
Z ciasta francuskiego wykrawamy dowolne kształty. Ilość wykrojonych ciastek powinna być parzysta. Na jedno ciastko nakładamy niewielką ilość farszu, przykrywamy drugim ciastkiem i lekko dociskamy.
Tak przygotowane paszteciki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego do 175st.C piekarnika i pieczemy na złoty kolor. Upieczone paszteciki studzimy na kratce kuchennej.




Przepis dodaję do akcji:


zBLOGowani.pl
inspiracja

3 komentarze:

  1. Ja w tym roku zdecydowałam się na uszka. Podoba mi się ten pomysł na paszteciki. I te kształty - wyjątkowo świąteczne.

    OdpowiedzUsuń
  2. Śliczne i pomysłowe paszteciki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Serdecznie zachęcamy do dodania przepisu do akcji „Potrawy świąteczne” na zBLOGowanych. Gromadzimy tam wszystkie najciekawsze świąteczne potrawy.

    OdpowiedzUsuń