piątek, 13 marca 2015

CIASTO Z MUSEM Z MELONA





Coraz mocniej grzejące słońce zainspirowało mnie do przygotowania ciasta, które jest optymistycznie żółte. Wybór padł na melona. Żółty i delikatny o ciekawym, rzeźko - słodkim smaku. Doskonale skomponował się z masą na bazie sera. 

CIASTO Z MUSEM Z MELONA:
blaszka 23x25cm
BISZKOPT:
  • 3 jajka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 6 łyżek cukru
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
ponadto:
do naponczowania 50ml herbaty

Białka z jajek ubijamy na sztywną pianę, a następnie dodajemy po jednym żółtku i nadal nie przestając miksować dodajemy cukier. Mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy jajecznej. Delikatnie mieszamy szpatułką.
Piekarnik nagrzewamy do temp. 180st.C. Ciasto przelewamy delikatnie do formy, której dno wykładamy papierem do pieczenia. Pamiętajcie, aby przy pieczeniu biszkoptu nigdy nie wykładać boków formy, a jedynie dno.
Formę z ciastem wstawiamy do  nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 35min. Po upieczeniu wyłączamy piekarnik i pozostawiamy w nim biszkopt, aby wystygł. Zupełnie zimny przekrajamy na dwa blaty.

MASA SEROWA:
  • 1/2 kg mielonego sera
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 biała galaretka o smaku pinacolada
  • 1/2 szkl wody
Galaretkę rozpuszczamy w 1/2 szkl gorącej wody i odstawiamy do przestygnięcia. W tym czasie miksujemy dokładnie ser z cukrem pudrem i na koniec dolewamy galaretkę.

MUS Z MELONA:
  • 1 melon
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 5 łyżek żelatyny
Melona obieramy, pozbawiamy pestek i kroimy na małe kawałki. Wrzucamy go do miski i blendujemy na jednolity mus, pod koniec dodając cukier puder oraz żelatynę rozpuszczoną w kilku łyżeczkach gorącej wody.

SKŁADANIE CIASTA:
Pierwszy blat biszkoptu ponczujemy herbatą, a następnie wylewamy na niego masę serową. Wstawiamy ciasto do lodówki, aby masa zastygła. Kiedy masa serowa jest już stabilna wylewamy kolejną warstwę, czyli mus z melona. Ponownie wstawiamy ciasto do lodówki. Drugi blat biszkoptu drobno kruszymy i posypujemy nim zastygłe całkowicie ciasto.




12 komentarzy:

  1. obłędnie wygląda! i jestem pewna, że obłędnie smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. świetny pomysł z tym musem! :) od razu skojarzyło mi się z piekną wiosną :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasto wygląda wspaniale, a na dodatek świetne zdjęcia. Pozdrawiam (:

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny pomysł z wykorzystaniem melona w cieście! Nigdy jeszcze tego nie robiłam ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nigdy nie jadłam ciasta z melonem, zaintrygowałaś mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo smakowite ciasto, mus z melona brzmi ciekawie... :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciekawe połączenie, nie próbowałam musu z melona. Piękne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Smakowite ciasto, piękne i apetyczne zdjęcia, gratuluję :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam takie warstwowe ciasta, pysznie wyglądają te owocowe kostki :)

    OdpowiedzUsuń