poniedziałek, 16 marca 2015

PASTA Z CIECIERZYCY





Pastę do chleba z ciecierzycy zrobiłam po raz pierwszy, ale na pewno nie ostatni. Jej przygotowanie zawsze wydawało mi się pracochłonne, ale to tylko złudzenie. Sama ciecierzyca jest jak dla mnie, o mało wyrazistym smaku, ale dodatek ostrej papryki i przecier pomidorowy bardzo podnoszą jej walory smakowe.  

PASTA Z CIECIERZYCY:
  • 1szkl ugotowanej ciecierzycy
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1/3 szkl soku pomidorowego
  • 1/2 słoiczka suszonych pomidorów 
  • 2-3 łyżki oliwy ze słoiczka z pomidorami
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
Ciecierzycę zalewamy wodą i odstawiamy na całą noc do napęcznienia. Następnego dnia gotujemy ją w tej samej wodzie, w której się moczyła, Ziarna gotujemy do miękkości, około 15-20min od zagotowania wody. Ugotowaną ciecierzycę odstawiamy, aby przestygła. Zimne ugotowane ziarna wsypujemy do miski, dodajemy przecier pomidorowy, sok pomidorowy oraz suszone pomidory. Blendujemy wszystko razem, na koniec dodając sos sojowy, ostrą paprykę i jeżeli pasta jest za gęsta, tak jak w moim przypadku, niewielką ilość oliwy, która stanowiła zalewę pomidorów. Gotową pastę przekładamy do zamkniętego pojemniczka i przechowujemy w lodówce.



8 komentarzy:

  1. Zostałam zmotywowana patrząc na zdjęcia. Nigdy nie jadłam, przepis wykorzystam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. świetna pasta, idealna do pieczywa :)

    OdpowiedzUsuń
  3. z ciecierzycy jeszcze nie próbowałam, ale wygląda bosko! mniam, fajna alternatywa do kanapek :)

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam takie warzywne smarowidła!

    OdpowiedzUsuń
  5. ciecierzyca to wdzięczny składnik kuchenny, można z niej wyczarować cuda, a pastę bardzo lubię, do tej pory robiłam w wersji z kurczakiem i hummus ;)

    OdpowiedzUsuń