piątek, 27 marca 2015

SERNIK Z GRUSZKAMI





Kiedy jakiś czas temu upiekłam sernik cappuccino, tak bardzo nam posmakował, że postanowiłam zrobić jego inną wersję. Masę twarogową wzbogaciłam tym razem gruszkami, które idealnie podkręciły smak, natomiast spód ciasta został przygotowany z ciasta czekoladowego.

SERNIK Z GRUSZKAMI:
ciasto:
  • 3/4 szkl.mąki
  • 1/4 szkl.cukru
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki miękkiego masła
  • 1 łyżka śmietany kwaśnej śmietany
Wszystkie składniki zagniatamy na gładkie ciasto, a następnie umieszczamy je w lodówce na około 20min do schłodzenia.


masa twarogowa:

  • 1kg zmielonego twarogu
  • 200g cukru
  • 3 łyżki mąki
  • 4 duże jajka
  • 1szkl kwaśnej śmietany
  • 3 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 60ml wody 
  • 2 - 3 dość twarde gruszki
W misce umieszczamy ser, mąkę i cukier. Miksujemy masę na niskich obrotach, do połączenia się składników. Następnie dodajemy kolejno po jednym jajku nie przerywając miksowania. Na końcu dodajemy śmietanę i przestudzoną kawę rozpuszczoną razem z cynamonem w 60ml wody. Delikatnie mieszamy całość. 
Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto ścieramy na tarce o grubych oczkach, pokrywając nim całe dno.
Gruszki obieramy ze skórki, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy na ćwiartki. Następnie pokrojone gruszki układamy na czekoladowym spodzie. 
Tak przygotowane ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 230st.C i pieczemy je przez 10min, a następnie zmniejszamy temp. do 120st.C i pieczemy jeszcze 60min. 
Po upieczeniu pozostawiamy sernik w piekarniku do ostudzenia.





7 komentarzy:

  1. Musi smakować obłędnie, bo wygląda cudownie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękny sernik, naprawdę bardzo zachęca, żeby go spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam gruszki, ale w serniku to ja ich nie jadłam :P Takie połączenie musi smakować świetnie :):)

    OdpowiedzUsuń
  4. Moniko...Twój sernik wygląda uroczo!

    OdpowiedzUsuń
  5. To musi być pyszne . Sernik i gruszki mniam :)

    OdpowiedzUsuń