wtorek, 6 stycznia 2015

CZEKOLADOWO - PIERNIKOWY DESER Z MANDARYNKAMI



Idąc za ciosem świątecznego i noworocznego biesiadowania powstał szybki deser. Bomba kaloryczna, żeby  było o czym myśleć na fittnesie.

DESER CZEKOLADOWO - PIERNIKOWY:
4 porcje

  • 10-12 małych pierników
  • 300 ml śmietany kremówki 
  • 1/3 tabliczki czekolady mlecznej
  • 4 mandarynki
  • kolorowa posypka
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Śmietanę ubijamy na sztywno, na koniec dodając roztopioną czekoladę. Pierniki kruszymy na miazgę za pomocą wałka lub blendera. Mandarynki obieramy i pozbawiamy białych błonek, a następnie dzielimy na cząstki.
Na dno pucharka wsypujemy łyżkę pokruszonych pierników. Wykładamy na nie część bitej śmietany i na niej układamy wianuszek z cząstek mandarynki, a środek wypełniamy mandarynką pokrojoną w drobną kostkę. Kolejną warstwę stanowią znów pokruszone pierniki. Deser wykańczamy bitą śmietaną i dekorujemy np. kolorową posypką.



6 komentarzy:

  1. I takie przepisy to ja lubię ;) proste i smaczne ! ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kocham takie zimowe desery, mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale pyszny, nawet mi ta ilość kalorii nie przeszkadza ;))

    OdpowiedzUsuń
  4. trzeba mieć co spalać na zajęciach :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniały deser :) Tyle warstw, które komponują się doskonale ze sobą :)

    OdpowiedzUsuń