środa, 14 stycznia 2015

KAWA KORZENNA PO ARABSKU







Dawno nie było przepisu na kawę, a przecież nazwa bloga zobowiązuje. Dlatego też dzisiaj postanowiłam przedstawić Wam mój ulubiony przepis, do którego nawiązuje motto na moim blogu. To właśnie o kawie po arabsku mówi się, że powinna być gorąca jak piekło, czarna jak diabeł, czysta jak anioł i słodka jak miłość. Cała tajemnica smaku tkwi w odpowiednio dobrym rodzaju kawy. Musi ona mieć moc, silny aromat i najlepiej lekko słodkawy smak. Często zmieniam mieszanki kaw, aby dobrać ten odpowiedni, do rodzaju przygotowywanej kawy. Innej używam do espresso, innej do cappuccino. Mocnej i wyraźnej, do kawy po arabsku.Tym razem użyłam mieszanki 80% Arabiki i 20% Robusty zamkniętej w wyjątkowo eleganckim opakowaniu o nazwie Cafe Liegeois "Magnifiko"1, której pełną charakterystykę oraz możliwość zakupu znajdziecie tutaj: https://www.przyjacielekawy.pl/kawa-ziarnista-cafe-liegeois-magnifico-1kg
Jest to kawa ziarnista, która dzięki samodzielnemu mieleniu, uwalnia cały aromat dopiero podczas jej przygotowywania. Zresztą parzenie kawy,to cała magia. Kilka ziaren pięknie palonych, młynek, cudowny aromat, którym napełnia się powoli cały dom...
Ja miałam przyjemność przetestowania tej mieszanki, dzięki firmie Przyjaciele kawy, z której ofertą możecie zapoznać się tutaj: https://www.przyjacielekawy.pl/

KAWA KORZENNA PO ARABSKU:
2 porcje

  • 4 łyżeczki kawy
  • 4 łyżeczki cukru
  • 4 ziarna podprażonych ziaren kardamonu
  • 1 ziarno goździka
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • miedziany tygielek
Kawę mielimy razem z ziarnami`kardamonu i goździkiem. Umieszczamy mieszankę w tygielku. Dodajemy cukier i cynamon. Zalewamy zimną wodą i  stawiamy na palniku. Podgrzewamy, nie mieszając, na niewielkim ogniu, niezbyt szybko, do momentu, aż kawa zacznie się podnosić do górnej krawędzi tygielka. Zdejmujemy naczynie z palnika. Rozlewamy kawę do dwóch małych filiżanek, a tygielek stawiamy obok. Pijemy małymi łyczkami, dolewając powoli pozostałą w tygielku kawę.






14 komentarzy:

  1. co za przepiękne naczynia!

    OdpowiedzUsuń
  2. Filiżanka takiej kawy na pewno postawi na nogi każdego śpiocha :)
    Dla mnie zbliża się właśnie moja kawowa pora :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ech, nie mogę pić tak mocnej kawy, ale uwielbiam w niej korzenne nuty :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Z samego rana taka kawa to jak zastrzyk stawiający do pionu! Kawa z tygielka smakuje ponoć zupełnie inaczej ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Szkoda, że nie lubię kawy :(

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam połączenie kawusi i cynamonu :) W domu zawsze unoszą się przepiękne aromaty. Codziennie rano do śniadanka musi być kawa Hurtownia w której się zaopatruję w ziarna z różnych krajów cały czas poszerza swoją ofertę dzięki czemu mogę cały czas próbować różnych kaw.

    OdpowiedzUsuń
  7. Kawa i przyprawy korzenne? Jak dla mnie połączenie idealne. Od zawsze przepadałam za kawami smakowymi, ale dopiero od niedawna parzę je własnoręcznie, w zaciszu własnej kuchni. Najlepiej sprawdza się u mnie kawa Kimbo, która posiada lekko słodkawy posmak. Zrównoważona mieszanka arabiki i robusty trafia w moje kubki smakowe.;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Kawa z przyprawami jest jedną z moich ulubionych. Prawdziwą kawę, zaparzoną w arabskim stylu piłam podczas wakacji w Maroko i przyznaję skradła moje serce. Koniecznie muszę spróbować zrobić kawę wg Twojego przepisu, bo uwielbiam kardamon :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  9. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam kawę i jeszcze nie miałam okazji pić takiej. Muszę nadrobić zaległości :). Jeżeli chodzi o mój kawowy gust, to bardzo lubię espresso. Parzę ją sobie każdego poranka. Z uwagi na to, że jest dosyć mocna, podaję ją w specjalnych, małych filiżaneczkach, które kiedyś kupiłam na https://duka.com/pl/jedzenie-i-serwowanie-potraw/kawa-i-herbata. To w czym podajemy kawę jest dość istotne. Wybór zależy przede wszystkim od jej rodzaju. Stąd też w sklepach znajdziemy jeszcze m.in. filiżanki do cappuccino, czy też latte.

    OdpowiedzUsuń
  11. Kawy po arabsku jeszcze nie piłem, ale lubię eksperymentować z kawą i próbować nowe smaki. Kawę kupuję w sklepie internetowym z kawą.

    OdpowiedzUsuń
  12. Lubię herbatę z dodatkami, kardamonem, pieprzem itd, ale kawy jakoś tak nie. Raczej świeżo i lekko palona kawa z https://palarniaproper.pl/ i do tego mleko ubite i wtedy dopiero jest idealny trunek. No i z cukrem piję zawsze

    OdpowiedzUsuń