czwartek, 29 stycznia 2015

SAŁATKA Z PIERSIĄ KACZKI







Szybka, lekka, a jednocześnie treściwa. Sałatka z grillowaną piersią z kaczki. Posypana prażonymi ziarnami słonecznika i polana świeżo przygotowanym sosem winegret. 

SAŁATKA Z PIERSIĄ KACZKI:

  • 1/2 sałaty lodowej
  • 1 pomidor
  • 1/3 ogórka szklarniowego
  • garść ziaren słonecznika
  • 1 mała pierś z kaczki
  • sól, pieprz
  • suszony majeranek
  • sos winegret
Pierś z kaczki myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem,a następnie nacieramy solą, pieprzem i roztartym majerankiem. Patelnię grillową smarujemy oliwą i rozgrzewamy, a następnie układamy na niej, skórą do dołu, pierś z kaczki. Grillujemy mięso z obu stron. Ściągamy mięso z patelni, odstawiamy do przestudzenia, a następnie kroimy je w cienkie plasterki.
Sałatę myjemy, odsączamy i rwiemy na mniejsze kawałki. Pomidora kroimy w ćwiartki, a następnie w cienkie paski. Ogórka myjemy, ale nie obieramy ze skórki. Kroimy go w cienkie słupki. Ziarna słonecznika prażymy na suchej patelni.
Do miski wrzucamy sałatę oraz warzywa. Dodajemy mięso z piersi i polewamy sałatkę sosem winegret. Delikatnie mieszamy i na koniec posypujemy prażonymi ziarnami słonecznika. 
Żeby sałatka była bardziej treściwa możemy ją podać z np. aromatycznymi tostami.





4 komentarze:

  1. Bardzo smacznie brzmi ta sałatka i pięknie wygląda, muszę rozejrzeć się za kaczą piersią :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Coś pysznego! Doskonale sprawdzi się na drugie śniadanie ( do pracy )

    OdpowiedzUsuń