poniedziałek, 1 grudnia 2014

SAŁATKA ŚLEDZIOWO - ZIEMNIACZANA







Mała odmiana w podaniu śledzi, które są jedną z ulubionych przystawek na wszelkiego rodzaju spotkaniach i nie tylko. Dzisiaj proponuję sałatkę, która może i u Was na stole stanowić będzie miłą dla oka i podniebienia odmianę.

SAŁATKA ŚLEDZIOWO - ZIEMNIACZANA:

  • 4-5 dużych filetów śledziowych 
  • 3 ziemniaki 
  • 1 średnia czerwona cebula
  • 2 pomidory
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • garść roszponki
  • sok z 1/3 cytryny
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 2 łyżki oliwy
  • szczypta cukru
  • sól, pieprz
Ziemniaki dokładnie szorujemy i gotujemy w mundurkach.Odstawiamy do wystudzenia, a następnie obieramy i kroimy w niezbyt drobną kostkę. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę pomidory i śledzie, które kroimy na mniejsze kawałki. Do pokrojonych składników dodajemy pokrojoną w cienkie piórka cebulę oraz posiekany koperek. Całość doprawiamy solą i pieprzem.Delikatnie mieszamy.
W soku z cytryny rozpuszczamy po szczypcie soli i cukru, dodajemy musztardę. Na końcu wlewamy oliwę i energicznie mieszamy , aż powstanie aksamitny sos.
Na końcu dodajemy do sałatki opłukaną roszponkę i polewamy wszystko przygotowanym sosem. Delikatnie mieszamy.




5 komentarzy: