środa, 31 grudnia 2014

TORT RAFFAELLO




Koniec roku powinien odejść z hukiem, a nowy wkroczyć z przytupem. Dlatego też, ja przygotowałam swoistą petardę na ten wyjątkowy dzień, a że blog kulinarny, to i petarda musi być słodka.

BISZKOPT:
tortownica 22cm 
  • 5 jajek
  • 3/4 szkl cukru
  • 3/4 szkl mąki pszennej
  • 1/4 szkl mąki ziemniaczanej
Białka ubijamy na sztywno. Delikatnie mieszając na najniższych obrotach miksera, dodajemy po 1 żółtku. Wsypujemy cukier.Obie mąki wsypujemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy rózgą, tylko do momentu połączenia się składników.
Papier do pieczenia przycinamy do rozmiarów dna tortownicy i wykładamy je papierem. Wlewamy delikatnie ciasto i pieczemy w nagrzanym do 160-170st.C piekarniku do tzw. suchego patyczka czyli około 40-50min.
Gotowy biszkopt wyjmujemy natychmiast z piekarnika i rzucamy go z wys. około 60 cm na podłogę (ja zabezpieczyłam ją złożonym ręcznikiem ). Ciasto wstawiamy z powrotem do piekarnika i pozostawiamy przy uchylonych drzwiczkach do wystudzenia.
Po całkowitym wystudzeniu delikatnie nożem oddzielamy ciasto od boków tortownicy. Teraz możemy przekroić biszkopt na 3 krążki

MASA:
  • 300ml  śmietanki 30%
  • 1 śmietan fix
  • 1 tabliczka białej czekolady
  • 200g wiórek kokosowych
Śmietanę ubijamy ze śmietan fixem na sztywno. Czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Odstawiamy na chwilę do przestudzenia, po czym łączymy ją z ubitą śmietaną. Na koniec dodajemy wiórki kokosowe. Lekko mieszamy do połączenia się składników.

dodatkowo:
  • 75ml likieru amaretto 
  • 75ml wody
Pierwszy z krążków biszkoptowych ponczujemy za pomocą pędzelka, mieszanką 25ml wodyi 25ml likieru amaretto. Następnie nakładamy na tak przygotowany krążek 1/3 masy . Wyrównujemy, przykrywamy drugim krążkiem, który również ponczujemy  połową pozostałego ponczu. Nakładamy kolejną warstwę masy i wyrównujemy. Tort wykańczamy trzecim krążkiem, naponczowanym  pozostałymi 50ml ponczu i dekorujemy pozostałą masą. Wygładzamy górę i boki. Wierzch i boki możemy udekorować np. wiórkami kokosowymi lub wiórkami z białej czekolady. Ja swoją wersję przygotowałam z kwiatkami ułożonymi z płatków migdałowych.
Jeśli tort będziemy przechowywać w lodówce, to najlepiej wyjąć go przed podaniem na około 15min.




5 komentarzy: