piątek, 12 czerwca 2015

ROLADA TRUSKAWKOWA




Dzisiaj kolejny przepis na ciasto z truskawkami. Delikatna puszysta rolada z kremem truskawkowym na bazie serka mascarpone i śmietanki. Rolada wychodzi delikatna, puszysta, ale jednocześnie na tyle elastyczna, że łatwo ją zwinąć bez strachu o jej popękanie. Jeśli będziecie mieli ochotę pobawić się w zdobienia możecie ją urozmaicić wzorkiem. Ja postanowiłam przyozdobić swoją serduszkami, które może i są infantylne, ale za to  jakie urocze.

ROLADA TRUSKAWKOWA:
forma 40x30cm
biszkopt:

  • 3 jajka
  • 1 szkl cukru
  • 3/4 szkl zimnej wody
  • 1 szkl mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Oddzielamy białka jajek od żółtek, a następnie z białek ubijamy sztywną pianę. Dodajemy do niej cukier i jeszcze chwilę miksujemy. Proszek do pieczenia mieszamy z mąką i dodajemy do ubitej piany, dolewając na końcu wodę. Delikatnie mieszamy masę za pomocą szpatułki. Jeśli chcecie wykonać wzorki, to w tym momencie musicie odłożyć 2 łyżki masy i zabarwić ją na dowolny kolor, 
Dno blaszki wykładamy papierem do pieczenia i na tak przygotowaną, za pomocą rękawa cukierniczego wykonać wzorek z kolorowej masy.

ROLADA ZE WZORKIEM:
Piekarnik nagrzewamy do temp. 200st. C i do tak nagrzanego wstawiamy blaszkę ze workiem na 5min. Po upływie tego czasu wylewamy na blaszkę resztę masy biszkoptowej i pieczemy jeszcze przez 15 - 17min. Wierzch ciasta powinien mieć ładny złoty kolor.
Po upieczeniu wyjmujemy natychmiast blaszkę z piekarnika i po przykryciu jej ściereczką lnianą obracamy do góry dnem. 
Jeśli robicie roladę ze wzorkiem należy na wierzch ciasta przyłożyć kolejną ściereczkę i ponownie obrócić, aby wzorek był od spodu i zwinąć dość ciasno razem ze ściereczką. Pozostawiamy do wystygnięcia.

ROLADA BEZ WZORKU:
Na blaszkę, której dno wyłożone jest papierem do pieczenia wylewamy masę biszkoptową i wstawiamy ją do nagrzanego do temp. 200st.C piekarnika na 18-20min.
Po upieczeniu ciasta na złoty kolor natychmiast wyjmujemy go z piekarnika i odwracamy delikatnie do góry dnem na lnianą ściereczkę. Zwijamy natychmiast razem ze ściereczką w rulon i pozostawiamy do wystudzenia.

Masa śmietanowo - truskawkowa:

  • 300ml śmietanki kremówki 36%
  • 250g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 2 łyżkach wody
  • 15 dużych truskawek
Żelatynę rozpuszczamy w dwóch łyżkach gorącej wody i odstawiamy. Truskawki blendujemy na mus. W osobnym naczyniu śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy serek mascarpone i rozpuszczoną żelatynę zmieszaną z musem truskawkowym. Miksujemy do momentu połączenia się składników.
Wstawiamy do lodówki do schłodzenia.
Zimną roladę delikatnie rozwijamy i napełniamy ją schłodzonym kremem. Zwijamy ją delikatnie ponownie. Pozbywamy się ściereczki,na rzecz foli spożywczej, w którą zawijamy gotową roladę. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę, a następnie dekorujemy według uznania.




7 komentarzy:

  1. pysznie wypełniona truskawkowym nadzienie, a serduszka są urocze, zawsze podziwiam rolady ze wzorkami :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękna rolada :) Ja mam ciągle co do niej obawy, ale postaram się w końcu przezwyciężyć lęk :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakie tam infantylne, cudne są te serduszka i wyglądają jak truskawki (które przecież mają często kształt serca właśnie) :)
    Wzorcowo zwinięta rolada, Moniko :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniała ta rolada! Taka bardzo letnia ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. urocze, pełne miłości ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
  6. mmmm super rolada, pięknie się prezentuje :) pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń