Na upały najlepsze jest coś orzeźwiającego. To ciasto na pewno spełni wasze oczekiwania. Lekko kwaskowe, orzeźwiające, zrównoważone smakiem bitej śmietany. Delikatne, pięknie się kroi i efektownie wygląda na stole. Wiele ciast jadłam, ale to jest przepyszne!
CIASTO Z AGRESTEM:
blaszka 25x27cm
biszkopt:
- 5 jajek
- 1 szkl cukru
- 1 i 1/4 szkl mąki pszennej
- 1 i 1/2 łyżeczki octu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka oddzielamy od żółtek. W wysokiej misce ubijamy białka na sztywną pianę, a następnie dodajemy do niej cukier.
W osobnej miseczce rozkłócamy żółtka i dodajemy do nich proszek do pieczenia i ocet. Mieszamy i dodajemy partiami do ubitych białek, delikatnie miksując. Na koniec wsypujemy mąkę i łączymy ją z ubitą masą jajeczną za pomocą szpatułki.
Masę przelewamy do blaszki, której dno jest wyłożone papierem do pieczenia i wstawiamy blaszkę do piekarnika nagrzanego do 180st.C i w tak nagrzanym pieczemy 35min.
Ciasto studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
masa agrestowa:
- 500g agrestu
- 1/4 szkl cukru
- 2 budynie waniliowe
- 250 ml wody
Agrest myjemy i pozbawiamy ogonków. Wsypujemy go do rondelka razem z cukrem i 100ml wody. Gotujemy na małym ogniu około 4-5min, aby agrest zmiękł. Następnie blendujemy go lub ewentualnie rozgniatamy widelcem i ponownie stawiamy na ogniu. Budynie rozpuszczamy w pozostałych 150ml wody i wlewamy go do zblendowanego agrestu, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Odstawiamy rondelek do przestudzenia.
masa śmietankowa:
- 400ml śmietany 30%
- 1 łyżka cukru
- 1 galaretka cytrynowa
- 250ml wody
Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie dodając łyżkę cukru. Odstawiamy do wystudzenia. Kiedy galaretka zacznie już tężeć zaczynamy ubijać śmietankę. Do ubitej na sztywno śmietany dodajemy tężejącą galaretkę i jeszcze chwilę miksujemy na wolnych obrotach, aby składniki połączyły się.
składanie ciasta:
Na wystudzony biszkopt wykładamy masę agrestową. Według mnie biszkopt jest tak puszysty, że nie ma potrzeby ponczowania go, chyba że ktoś bardzo lubi. Schładzamy w lodówce, a następnie wykładamy na nią masę śmietankową. Po schłodzeniu kroimy na dowolne kawałki i ozdabiamy Świeżymi listkami melisy lub kolorową posypką.
chętnie zjadłabym kawałek:)
OdpowiedzUsuńPyszne ciasto z agrestem :) Mniam!
OdpowiedzUsuńpysznie wygląda :) chętnie bym zjadła kawałeczek :)
OdpowiedzUsuńMniaam! Aż ślinka cieknie! Koniecznie muszę wypróbować ten przepis! ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/
PS:Obserwuję i liczę na rewanż