poniedziałek, 6 lipca 2015

CIASTO Z AGRESTEM I PIANKĄ - ORZEŹWIAJĄCA KOSTKA





Na upały najlepsze jest coś orzeźwiającego. To ciasto na pewno spełni wasze oczekiwania. Lekko kwaskowe, orzeźwiające, zrównoważone smakiem bitej śmietany. Delikatne, pięknie się kroi i efektownie wygląda na stole. Wiele ciast jadłam, ale to jest przepyszne!

CIASTO Z AGRESTEM:
blaszka 25x27cm

biszkopt:

  • 5 jajek
  • 1 szkl cukru
  • 1 i 1/4 szkl mąki pszennej
  • 1 i 1/2 łyżeczki octu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka oddzielamy od żółtek. W wysokiej misce ubijamy białka na sztywną pianę, a następnie dodajemy do niej cukier. 
W osobnej miseczce rozkłócamy żółtka i dodajemy do nich proszek do pieczenia i ocet. Mieszamy i dodajemy partiami do ubitych białek, delikatnie miksując. Na koniec wsypujemy mąkę i łączymy ją z ubitą masą jajeczną za pomocą szpatułki.
Masę przelewamy do blaszki, której dno jest wyłożone papierem do pieczenia i wstawiamy blaszkę do piekarnika nagrzanego do 180st.C i w tak nagrzanym pieczemy 35min.
Ciasto studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.

masa agrestowa:
  • 500g agrestu
  • 1/4 szkl cukru
  • 2 budynie waniliowe
  • 250 ml wody
Agrest myjemy i pozbawiamy ogonków. Wsypujemy go do rondelka razem z cukrem i 100ml wody. Gotujemy na małym ogniu około 4-5min, aby agrest zmiękł. Następnie blendujemy go lub ewentualnie rozgniatamy widelcem i ponownie stawiamy na ogniu. Budynie rozpuszczamy w pozostałych 150ml wody i wlewamy go do zblendowanego agrestu, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Odstawiamy rondelek do przestudzenia.

masa śmietankowa:
  • 400ml śmietany 30%
  • 1 łyżka cukru
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 250ml wody
Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie dodając łyżkę cukru. Odstawiamy do wystudzenia. Kiedy galaretka zacznie już tężeć zaczynamy ubijać śmietankę. Do ubitej na sztywno śmietany dodajemy tężejącą galaretkę i jeszcze chwilę miksujemy na wolnych obrotach, aby składniki połączyły się.

składanie ciasta:

Na wystudzony biszkopt wykładamy masę agrestową. Według mnie biszkopt jest tak puszysty, że nie ma potrzeby ponczowania go, chyba że ktoś bardzo lubi. Schładzamy w lodówce, a następnie wykładamy na nią masę śmietankową. Po schłodzeniu kroimy na dowolne kawałki i ozdabiamy Świeżymi listkami melisy lub kolorową posypką.







4 komentarze:

  1. chętnie zjadłabym kawałek:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne ciasto z agrestem :) Mniam!

    OdpowiedzUsuń
  3. pysznie wygląda :) chętnie bym zjadła kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniaam! Aż ślinka cieknie! Koniecznie muszę wypróbować ten przepis! ;)
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/
    PS:Obserwuję i liczę na rewanż

    OdpowiedzUsuń