Niby proste, a jednak zaskakujące ciasto z porzeczkami. Zaskakujące, bo mus przygotowany jest na coli, która daje fajny, orzeźwiający smak. Dodatkowo świetnie się prezentuje i będzie na pewno ozdobą niejednego letniego przyjęcia.
CIASTO Z MUSEM PORZECZKOWYM I COLĄ:
blaszka 25x27cm
biszkopt:
- 5 jajek
- 1 szkl cukru
- 1 i 1/4 szkl mąki pszennej
- 1 i 1/2 łyżeczki octu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
ponadto na poncz:
- 50ml wody
- 1/3 łyżeczki soku z cytryny
Białka oddzielamy od żółtek. W wysokiej misce ubijamy białka na sztywną pianę, a następnie dodajemy do niej cukier.
W osobnej miseczce rozkłócamy żółtka i dodajemy do nich proszek do pieczenia i ocet. Mieszamy i dodajemy partiami do ubitych białek, delikatnie miksując. Na koniec wsypujemy mąkę i łączymy ją z ubitą masą jajeczną za pomocą szpatułki.
Masę przelewamy do blaszki, której dno jest wyłożone papierem do pieczenia i wstawiamy blaszkę do piekarnika nagrzanego do 180st.C i w tak nagrzanym pieczemy 35min.
Ciasto studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
Po zupełnym wystudzeniu ponczujemy ciasto wodą z cukrem.
masa serowa:
- 500g mielonego twarogu
- 1 galaretka cytrynowa
- 2 łyżki cukru pudru
Galaretkę rozpuszczamy w 1 szkl wody i po przestudzeniu miksujemy z twarogiem i cukrem pudrem. Tak przygotowaną masę wylewamy na wystudzony i naponczowany biszkopt. Ciasto wstawiamy do lodówki, aby stężało.
mus porzeczkowy:
- 300-400g czerwonej porzeczki
- 1 galaretka bursztynowa
- 1 szkl coca - coli
Galaretkę rozpuszczamy w podgrzanej coca-coli i odstawiamy do przestudzenia.
Porzeczki pozbawiamy ogonków i miksujemy, a następnie przecieramy przez sitko, aby pozbyć się skórek i pestek. Przetarte porzeczki łączymy z zimną i lekko tężejącą galaretką, a następnie wylewamy mus na stężałą całkowicie masę serową. Wstawiamy ciasto ponownie do lodówki. Kiedy mus stężeje, kroimy ciasto na dowolne kawałki.
Apetyczne))
OdpowiedzUsuńBardzo fajne ciasto, super połączenie :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawe ciasto, pięknie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńCoca - cola w cieście. Fajny i niesztampowy pomysł :) A ciasto prezentuje się bardzo apetycznie.
OdpowiedzUsuńZaintrygowało mnie to ciasto, wygląda bosko i ten dodatek coli ;)
OdpowiedzUsuń