Nigdy jeszcze nie było tutaj przepisu na ciasto z imbirem. Nadszedł czas, aby to nadrobić, tym bardziej, że ciasto, na które dzisiaj zapraszam, jest przepyszne. Nie jest to jednolita papka, ale pyszne ciacho z wyczuwalnymi płatkami owsianymi. No i najważniejsza masa -polewa, bo trudno to określić. Lekka i słodka, a jednocześnie podkręcona pikantnością imbiru. To trzeba wypróbować.
IMBIROWE CIASTO OWSIANE:
blaszka 25x27cm
ciasto:
- 350g masła
- 200g cukru
- 5 łyżek cukru trzcinowego
- 300g płatków owsianych
- 140 mąki pszennej
- 50g wiórków kokosowych
Na niewielkim ogniu podgrzewamy masło z cukrami, aż do rozpuszczenia, a następnie dosypujemy mąkę, płatki owsiane i wiórki kokosowe. Wszystko mieszamy, aż składniki się połączą.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200st.C (grzanie góra -dól) lub 180st.C (grzanie termoobieg).
Blaszkę smarujemy cienko masłem, a dno wykładamy papierem do pieczenia.
Przygotowane ciasto przekładamy do formy i lekko uklepujemy, wyrównując powierzchnię. Pieczemy 30min, aż ciasto nabierze rumianego koloru.
masa:
- 175g masła
- 200g cukru pudru
- 4 łyżki golden syropu ( przepis lub miodu)
- 2 łyżki mielonego imbiru
Ciasto extra. Pewnie i masa kajmakowa obroniłaby się na nim?
OdpowiedzUsuńInteresujące ciasto :)
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda, ale ja nie lubię imbiru :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam imbir, i ta polewa... Kusi mnie niesamowicie :)
OdpowiedzUsuńidealne do kawy :)
OdpowiedzUsuń