czwartek, 23 lipca 2015

MUFFINY a la PĄCZKI





Przepyszne, delikatne muffinki, które przypominają pączki. Miękkie i sprężyste, a dodatkowo nadziane przepysznymi konfiturami z czarnej porzeczki, domowej roboty. 
Wystarczy tylko 25 min, aby delektować się tymi małymi rarytasami.

MUFFINY a la PĄCZKI:
12szt

  • 100g białego cukru
  • 40g brązowego cukru
  • 200g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 100ml maślanki lub jogurtu naturalnego
  • 2 jajka
  • 140g masła
  • 1 łyżeczka syropu waniliowego
  • 12 łyżeczek powideł z czarnej porzeczki
ponadto:
cukier puder do dekoracji

Masło rozpuszczamy i odstawiamy do przestudzenia.
W jednej misce mieszamy mąkę, oba cukry oraz sodę oczyszczoną. 
Do drugiej miski wybijamy dwa jajka i roztrzepujemy je rózgą. Następnie dodajemy rozpuszczone masło, maślankę i syrop waniliowy. Dodajemy do suchych składników mokre i szybko mieszamy, aby się połączyły. Przygotowujemy 12 papilotek i wlewamy do nich około 2/3 ciasta, równo rozdzielając je na 12 porcji. Na środek każdej muffinki wykładamy po jednej łyżeczce powideł i przykrywamy je niewielką ilością pozostałego ciasta. Powidła powinny być całkowicie przykryte ciastem.
Piekarnik nagrzewamy do temp.170st.C z funkcją termoobiegu lub do temp.190st.C z funkcją grzanie góra-dół.Do tak nagrzanego piekarnika wstawiamy muffinki i pieczemy 16 - 18min. Powinny się ładnie zarumienić. Pozostawiamy je jeszcze około 3-4min w wyłączonym piekarniku, a następnie wyjmujemy i studzimy na kratce kuchennej. Przestudzone posypujemy cukrem pudrem.




2 komentarze: