Dzisiaj danie, które mnie zachwyciło od pierwszego kęsa. Lekkie,a jednak pożywne. Z lekkim posmakiem czosnkowo - brokułowego pesto. Na pewno jest to jedno z dań, które zagości na stałe w moim domu.
POTRAWKA Z CUKINII:
4 porcje
- 2 cukinie
- 250g brokułów
- 50g liści szpinaku
- 50g ziaren słonecznika
- 30g ziaren dyni
- 2 ząbki czosnku
- 100ml oliwy
- 50g parmezanu
- sól, pieprz
Cukinię oczyszczamy, myjemy i kroimy wzdłuż na cieniutkie, szerokie pasy. Najlepiej użyć do tego szerokiej obieraczki do warzyw, ale i ostrym nożem uda się to wykonać. W garnku zagotowujemy wodę, dodajemy łyżkę soli i blanszujemy 2min pokrojoną cukinię. Natychmiast wyjmujemy i odstawiamy. W tej samej wodzie również przez 3 minuty blanszujemy różyczki brokuła. Nie ma znaczenie czy jest on świeży czy mrożony. Po zblanszowaniu umieszczamy brokuła w wysokim naczyniu razem z obranym czosnkiem i startym parmezanem. Wszystko blendujemy, wlewamy oliwę i mieszamy. Na końcu doprawiamy pesto solą i pieprzem.
W misce umieszczamy cukinię, opłukane liście szpinaku i pesto brokułowe, lekko mieszamy. W razie konieczności ponownie doprawiamy solą i pieprzem.Wykładamy potrawkę na talerz i posypujemy ziarnami słonecznika i dyni.
Uwielbiam cukinię, każdy 1 przepis więcej na to warzywo to skarb! :)
OdpowiedzUsuńPyszny pomysł na cukinię :) Niecodzienny!
OdpowiedzUsuńPyszna potrawka, mniam :)
OdpowiedzUsuń