piątek, 3 lipca 2015

POTRAWKA Z CUKINII






Dzisiaj danie, które mnie zachwyciło od pierwszego kęsa. Lekkie,a jednak pożywne. Z lekkim posmakiem czosnkowo - brokułowego pesto. Na pewno jest to jedno z dań, które zagości na stałe w moim domu. 

POTRAWKA Z CUKINII:
4 porcje

  • 2 cukinie
  • 250g brokułów
  • 50g liści szpinaku
  • 50g ziaren słonecznika
  • 30g ziaren dyni
  • 2 ząbki czosnku
  • 100ml oliwy
  • 50g parmezanu
  • sól, pieprz
Cukinię oczyszczamy, myjemy i kroimy wzdłuż na cieniutkie, szerokie pasy. Najlepiej użyć do tego szerokiej obieraczki do warzyw, ale i ostrym nożem uda się to wykonać. W garnku zagotowujemy wodę, dodajemy łyżkę soli i blanszujemy 2min pokrojoną cukinię. Natychmiast wyjmujemy i odstawiamy. W tej samej wodzie również przez 3 minuty blanszujemy różyczki brokuła. Nie ma znaczenie czy jest on świeży czy mrożony. Po zblanszowaniu umieszczamy brokuła w wysokim naczyniu razem z obranym czosnkiem i startym parmezanem. Wszystko blendujemy, wlewamy oliwę i mieszamy. Na końcu doprawiamy pesto solą i pieprzem.
W misce umieszczamy cukinię, opłukane liście szpinaku  i pesto brokułowe, lekko mieszamy. W razie konieczności ponownie doprawiamy solą i pieprzem.Wykładamy potrawkę na talerz i posypujemy ziarnami słonecznika i dyni.




3 komentarze:

  1. Uwielbiam cukinię, każdy 1 przepis więcej na to warzywo to skarb! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszny pomysł na cukinię :) Niecodzienny!

    OdpowiedzUsuń