czwartek, 9 lipca 2015

ŚLIMACZKI Z ŻURAWINĄ




Małe zakręcone bułeczki drożdżowe z serkiem mascarpone i słodką suszoną żurawiną. Najlepiej smakują zaraz po wyjęciu z pieca, kiedy parzą ręce.

ŚLIMACZKI Z ŻURAWINĄ:
  • 2 i 1/4 szkl. mąki pszennej
  • 3/4 szkl mleka
  • 12 g drożdży
  • 3 czubate łyżki cukru
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 60g masła
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki cukru z wanilią
ponadto:
  • 50g suszonej żurawiany 
  • 250g serka mascarpone
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżka mleka
kruszonka:
  • 2,5g masła
  • 3g mąki
  • 2,5g cukru
Składniki połączyć ze sobą za pomocą widelca, aż kruszonka przybierze formę różnej wielkości kuleczek. Odstawiamy na bok.
Drożdże rozprowadzamy w ciepłym mleku i wlewamy do miski. Dodajemy mąkę i cukier oraz rozpuszczone i przestudzone masło. Na koniec dodajemy cukier waniliowy, jajko, żółtko i szczyptę soli. Wyrabiamy gładkie ciasto, przykrywamy je lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.Wyrośnięte ciasto przekładamy na umączoną stolnicę i cienko rozwałkowujemy lekko podsypując mąką. Serek mascarpone mieszamy z cukrem pudrem i smarujemy nim rozwałkowane ciasto, posypujemy obficie żurawiną i zwijamy w rulon. Tak przygotowane ciasto kroimy na 1,5 -2cm plastry, które układamy ostrożnie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą bułkę delikatnie smarujemy mlekiem za pomocą pędzelka i posypujemy kruszonką.Piekarnik nagrzewamy do temp. 190st.C i w tak nagrzanym pieczemy bułki przez około 25min. Powinny one nabrać ładnego, złotego koloru. Po wyjęciu z pieca studzimy na kratce.




5 komentarzy:

  1. Uwielbiam piec takie drodżowe slimaczki, pyszna jest Twoja wersja:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszności, wyglądają rewelacyjnie! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakie piękne! Ależ bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  4. nie ma to jak domowe drożdżówki :)

    OdpowiedzUsuń