Małe zakręcone bułeczki drożdżowe z serkiem mascarpone i słodką suszoną żurawiną. Najlepiej smakują zaraz po wyjęciu z pieca, kiedy parzą ręce.
ŚLIMACZKI Z ŻURAWINĄ:
- 2 i 1/4 szkl. mąki pszennej
- 3/4 szkl mleka
- 12 g drożdży
- 3 czubate łyżki cukru
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 60g masła
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki cukru z wanilią
ponadto:
- 50g suszonej żurawiany
- 250g serka mascarpone
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 łyżka mleka
kruszonka:
- 2,5g masła
- 3g mąki
- 2,5g cukru
Składniki połączyć ze sobą za pomocą widelca, aż kruszonka przybierze formę różnej wielkości kuleczek. Odstawiamy na bok.
Drożdże rozprowadzamy w ciepłym mleku i wlewamy do miski. Dodajemy mąkę i cukier oraz rozpuszczone i przestudzone masło. Na koniec dodajemy cukier waniliowy, jajko, żółtko i szczyptę soli. Wyrabiamy gładkie ciasto, przykrywamy je lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.Wyrośnięte ciasto przekładamy na umączoną stolnicę i cienko rozwałkowujemy lekko podsypując mąką. Serek mascarpone mieszamy z cukrem pudrem i smarujemy nim rozwałkowane ciasto, posypujemy obficie żurawiną i zwijamy w rulon. Tak przygotowane ciasto kroimy na 1,5 -2cm plastry, które układamy ostrożnie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą bułkę delikatnie smarujemy mlekiem za pomocą pędzelka i posypujemy kruszonką.Piekarnik nagrzewamy do temp. 190st.C i w tak nagrzanym pieczemy bułki przez około 25min. Powinny one nabrać ładnego, złotego koloru. Po wyjęciu z pieca studzimy na kratce.
Uwielbiam piec takie drodżowe slimaczki, pyszna jest Twoja wersja:)
OdpowiedzUsuńPyszności, wyglądają rewelacyjnie! :)
OdpowiedzUsuńMmm, ależ pyszności!
OdpowiedzUsuńJakie piękne! Ależ bym zjadła :)
OdpowiedzUsuńnie ma to jak domowe drożdżówki :)
OdpowiedzUsuń