środa, 22 lipca 2015

DŻEM AGRESTOWY




Nie ma nic lepszego, niż pajda świeżutkiego domowego chleba z dżemem. Jeszcze lepiej, jeżeli dżem jest również własnej roboty. Wtedy już mamy pełnię szczęści. Pachnący pełen owoców słoiczek domowego dżemu zawsze wygra z tym sklepowym, który czasem zawiera jedynie 20%owoców! Strach się bać, co wypełnia resztę słoika. Dlatego przetwarzajmy wszelkie owoce, szczególnie jeśli mamy w domu maluchy. Ja robię dżemy tradycyjne, babcine. Ktoś powie - ale w nich dużo cukru. Owszem, ale nie ma grama chemii, a po drugie zjada się go mniej, bo jest bardziej treściwy. Nie jestem również zwolenniczką wszelakich fixów.  Moja babcia zawsze latem nastawiała garnek na brzegu kuchni, w którym delikatnie pykały owoce. Raz na jakiś czas przemieszała masę, która po pewnym czasie zamieniała się w pachnący, słodki dżem, który babcia zamykała w słoikach, aby zimą można było przywołać lato. Jeszcze nie jestem babcią, ale przepis stosuję ten sam.

DŻEM AGRESTOWY:

  • 1kg agrestu
  • 650g cukru
Agrest myjemy, pozbawiamy go ogonków i małych brązowych końcówek. Umieszczamy go w garnku z grubym dnem i po dodaniu cukru ustawiamy go na niewielkim palniku. Gotujemy 2-3 godziny, od czasu do czasu mieszając. Przed wrzuceniem agrestu można go przepołowić, wtedy szybciej puści sok, ale nie jest to konieczne. Podgotowany dżem odstawiamy do wystudzenie i następnego dnia ponownie gotujemy, aż masa nabierze odpowiedniej gęstości. 
Oczywiście polecam zwielokrotnienie podanych składników, ponieważ czas przygotowania jest zawsze ten sam, więc opłaca się przygotować go większą ilość. Gorący dżem przekładamy do wyparzonych słoiczków i dobrze zakręcamy. Po całkowitym wystudzeniu i sprawdzeniu czy któryś nie "puścił"wynosimy w chłodne miejsce.





4 komentarze:

  1. Pycha! Mogę dostać od Ciebie jeden słoiczek? Uwielbiam agrest! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie ma problemu - poproszę tylko adres:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Lato zamknięte w słoiczku, pysznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mam zamiar taki zrobić.Uważam,że agrest ma świetny smak i nadaje się również na konfitury ;))

    OdpowiedzUsuń