Placki po węgiersku, choć na Węgrzech nikt o nich nie słyszał. Po raz pierwszy jadłam je jako dziecko w restauracji, a potem zamęczałam mamę, żeby je zrobiła. Tak mi smakowały, że przeniosłam je do mojej dorosłej już kuchni. Posmakowały mojej rodzinie tak bardzo, jak mi kiedyś.
PLACEK PO WĘGIERSKU:
placki:
- 10 ziemniaków
- 1 jajko
- 1/3 szkl mąki pszennej
- 1 mała cebula
- sól, pieprz
farsz:
- 500g mięsa wieprzowego
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 100g pieczarek
- 2 - 3 suszone borowiki namoczone w wodzie
- 1/2 małego pora
- liść laurowy
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- sól, pieprz
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 2 - 3 łyżki mąki
- 2 łyżki słodkiej śmietanki
- zielony koperek
- olej do smażenia
Przygotowanie placków rozpoczynamy od starcia ziemniaków i cebuli. Dodajemy resztę składników i mieszamy je ze sobą. Kiedy powstanie jednolita masa, nakładamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną oliwy porcję ciasta, by powstał placek o grubości około 1cm. Smażymy placki na złoty kolor z obu stron. Jeśli nie macie wprawy, to proponuję po upieczeniu placka z jednej strony przyłożyć talerz do patelni, którą należy obrócić do góry dnem, a następnie zsuwamy go z talerz z powrotem na patelnie i dosmażamy z drugiej strony.
przygotowanie gulaszu:
Mięso myjemy, kroimy na mniejsze kawałki - kostkę lub paski, lekko osuszamy i wrzucamy na rozgrzaną patelnię z około 1 łyżką oliwy. Oprószamy je obiema rodzajami papryki i smażymy aby nabrało miękkości. Po chwili dodajemy drobno posiekaną cebulę i zmiażdżony ząbek czosnku oraz liść laurowy i ziele angielskie. Pod koniec smażenia dodajemy obrane i pokrojone pieczarki oraz namoczone wcześniej borowiki oraz pokrojony w cienkie talarki por.
Kiedy mięso jest już miękkie posypujemy gulasz mąką i mieszamy. Dodatek mąki zagęści powstały sos. Jeśli jednak będzie zbyt gęsty, możemy dolać do niego odrobinę wody.
Na końcu doprawiamy gulasz solą i pieprzem oraz wlewamy śmietankę.
Wykładamy po porcji gulaszu na wcześniej usmażone placki i posypujemy je posiekanym świeżym koperkiem.
Cudowny placek, mój ulubiony :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam to danie:)
OdpowiedzUsuńLubię te placki :)
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie pysznie!
OdpowiedzUsuńpyszna klasyka :)
OdpowiedzUsuń