wtorek, 7 lipca 2015

PLACEK PO WĘGIERSKU





Placki po węgiersku, choć na Węgrzech nikt o nich nie słyszał. Po raz pierwszy jadłam je jako dziecko w restauracji, a potem zamęczałam mamę, żeby je zrobiła. Tak mi smakowały, że przeniosłam je do mojej dorosłej już kuchni. Posmakowały mojej rodzinie tak bardzo, jak mi kiedyś. 

PLACEK PO WĘGIERSKU:

placki:

  • 10 ziemniaków
  • 1 jajko
  • 1/3 szkl mąki pszennej
  • 1 mała cebula
  • sól, pieprz
farsz:
  • 500g mięsa wieprzowego
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 100g pieczarek
  • 2 - 3 suszone borowiki namoczone w wodzie
  • 1/2 małego pora
  • liść laurowy
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 2 - 3 łyżki mąki
  • 2 łyżki słodkiej śmietanki
  • zielony koperek
  • olej do smażenia
Przygotowanie placków rozpoczynamy od starcia ziemniaków i cebuli. Dodajemy resztę składników i mieszamy je ze sobą. Kiedy powstanie jednolita masa, nakładamy na rozgrzaną  patelnię z odrobiną oliwy porcję ciasta, by powstał placek o grubości około 1cm. Smażymy placki na złoty kolor z obu stron. Jeśli nie macie wprawy, to proponuję po upieczeniu placka z jednej strony przyłożyć talerz do patelni, którą należy obrócić do góry dnem, a następnie zsuwamy go z talerz z powrotem na patelnie i dosmażamy z drugiej strony. 

przygotowanie gulaszu:
Mięso myjemy, kroimy na mniejsze kawałki - kostkę lub paski, lekko osuszamy i wrzucamy na rozgrzaną patelnię z około 1 łyżką oliwy. Oprószamy je obiema rodzajami papryki i smażymy aby nabrało miękkości. Po chwili dodajemy drobno posiekaną cebulę i zmiażdżony ząbek czosnku oraz liść laurowy i ziele angielskie. Pod koniec smażenia dodajemy obrane i pokrojone pieczarki oraz namoczone wcześniej borowiki oraz pokrojony w cienkie talarki por.
Kiedy mięso jest już miękkie posypujemy gulasz mąką i mieszamy. Dodatek mąki zagęści powstały sos. Jeśli jednak będzie zbyt gęsty, możemy dolać do niego odrobinę wody.
Na końcu doprawiamy gulasz solą i pieprzem oraz wlewamy śmietankę. 
Wykładamy po porcji gulaszu na wcześniej usmażone placki i posypujemy je posiekanym świeżym koperkiem.



5 komentarzy: