środa, 15 lipca 2015

DOMOWY PRZECIER POMIDOROWY:




Wszyscy wiemy, że domowe przetwory są o niebo lepsze od kupnych. Nie chodzi tu tylko o smak, ale przede wszystkim o zawartość naszych słoiczków. W domowych nie ma grama chemii. Przecier robię zawsze, kiedy przygotowuję suszone pomidory. Zostaje mi wtedy miąższ, który wykorzystuję do przecieru. Można oczywiście użyć całych pomidorów do tego celu. Jeśli użyjecie samego miąższu, powstanie o około 1 słoiczek mniej przecieru niż z całych. Ja podaję dzisiaj proporcje na przecier z całych pomidorów. Jeśli użyjecie samego miąższu, przygotowanie skróci się o czas potrzebny do pozbawienia pomidorów skórki.

DOMOWY PRZECIER POMIDOROWY:
8 słoiczków 200g

  • 4kg mięsistych pomidorów
  • 2 łyżki soli
  • 1 czubata łyżka cukru
Pomidory myjemy i umieszczamy w misce. Zalewamy je wrzątkiem, który  po chwili wylewamy i na jego miejsce wlewamy zimną wodę. Po minucie - dwóch obieramy pomidory ze skórki, która powinna bez problemu schodzić. Obrane pomidory kroimy na mniejsze kawałki, wrzucamy je do garnka z grubym dnem i gotujemy około 30min. Podgotowane miksujemy i wlewamy z powrotem do garnka przecedzając je przez sitko, aby pozbyć się pestek. Do zmiksowanej masy dodajemy sól i cukier. Stawiamy garnek na niewielkim ogniu i gotujemy przecier tak długo, aż odparuje część soku, a sam przecier osiągnie zadawalającą konsystencję. W razie konieczności doprawiamy ponownie solą lub cukrem. Gorący wlewamy do wyparzonych słoiczków i zakręcamy. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia, a następnie pasteryzujemy 10min.





2 komentarze: