poniedziałek, 27 lipca 2015

IMBIROWE CIASTO OWSIANE







Nigdy jeszcze nie było tutaj przepisu na ciasto z imbirem. Nadszedł czas, aby to nadrobić, tym bardziej, że ciasto, na które dzisiaj zapraszam, jest przepyszne. Nie jest to jednolita papka, ale pyszne ciacho z wyczuwalnymi płatkami owsianymi. No i najważniejsza masa -polewa, bo trudno to określić. Lekka i słodka, a jednocześnie podkręcona pikantnością imbiru. To trzeba wypróbować.

IMBIROWE CIASTO OWSIANE:
blaszka 25x27cm
ciasto:

  • 350g masła
  • 200g cukru
  • 5 łyżek cukru trzcinowego
  • 300g płatków owsianych
  • 140 mąki pszennej
  • 50g wiórków kokosowych
Na niewielkim ogniu podgrzewamy masło z  cukrami, aż do rozpuszczenia, a następnie dosypujemy mąkę, płatki owsiane i wiórki kokosowe. Wszystko mieszamy, aż składniki się połączą.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200st.C (grzanie góra -dól) lub 180st.C (grzanie termoobieg).
Blaszkę smarujemy cienko masłem, a dno wykładamy papierem do pieczenia.
Przygotowane ciasto przekładamy do formy i lekko uklepujemy, wyrównując powierzchnię. Pieczemy 30min, aż ciasto nabierze rumianego koloru.

masa:
  • 175g masła
  • 200g cukru pudru
  • 4 łyżki golden syropu ( przepis lub miodu)
  • 2 łyżki mielonego imbiru

Składniki na masę podgrzewamy w rondelku, na niewielkim ogniu, aż się rozpuszczą.Odstawiamy rondelek z ognia, aby masa przestygła. Przestudzoną masą polewamy ciasto. Odstawiamy blaszkę, aby ciasto całkowicie wystygło, a następnie kroimy je na dowolnej wielkości kawałki.





5 komentarzy: