Malutkie bułeczki drożdżowe. Pachnące wanilią i cynamonem. Podane z gorącą czekoladą lub kakao. Tak wstaje pyszny początek dnia.
MINI BUŁECZKI DROŻDŻOWE:
- 250g mąki
- 25g cukru
- 50g stopionego i chłodzonego masła
- 20g drożdży
- 1 jajko
- 1/4 szkl mleka
- szczypta soli
- szczypta cynamonu
- 1/2 łyzeczki cukru waniliowego
- gruby cukier do wypieków
Mąkę z solą przesiewamy do miski. Drożdże rozprowadzamy w letnim mleku i dodajemy do mąki. Dorzucamy pozostałe składniki i wyrabiamy na gładką, elastyczną masę. Ciasto powinno odstawać od ścianek miski i od ręki.
Przykrywamy miskę lnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.
Gdy ciasto wyraźnie powiększy swoją objętość, wyjmujemy je na stolnicę, zagniatamy ponownie i dzielimy na małe kawałki, z których formujemy wałki i skręcamy je spiralnie. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Tak przygotowane bułeczki posypujemy grubym cukrem pieczemy w nagrzanym do 180st.C piekarniku na jasnozłoty kolor.
w sam raz na dzisiejszy dzień, mglisty i wilgotny, taka ciepła bułeczka i gorąca czekolada:) rozpusta! ach;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam domowe drożdżówki ;D
OdpowiedzUsuńApetycznie wyglądają - na pewno skorzystam z Twojego przepisu :):)
OdpowiedzUsuńMają bardzo ciekawy kształt :)
OdpowiedzUsuńświetne na poprawę humoru, szczególnie gdy za oknem szaro i buro, a śniadanie z nimi zaczęte o już rozpusta:D
OdpowiedzUsuńsłodkie maleństwa :) częstuję się!
OdpowiedzUsuńŚliczne zakręcone maleństwa !!!
OdpowiedzUsuń