sobota, 12 października 2013

BUŁECZKI DROŻDŻOWE




Malutkie bułeczki drożdżowe. Pachnące wanilią i cynamonem. Podane z gorącą czekoladą lub kakao. Tak wstaje pyszny początek dnia.

MINI BUŁECZKI DROŻDŻOWE:
  • 250g mąki
  • 25g cukru
  • 50g stopionego i chłodzonego masła
  • 20g drożdży
  • 1 jajko
  • 1/4 szkl mleka
  • szczypta soli
  • szczypta cynamonu
  • 1/2 łyzeczki cukru waniliowego
  • gruby cukier do wypieków
Mąkę z solą przesiewamy do miski. Drożdże rozprowadzamy w letnim mleku i dodajemy do mąki. Dorzucamy pozostałe składniki i wyrabiamy na gładką, elastyczną masę. Ciasto powinno odstawać od ścianek miski i od ręki. 
Przykrywamy miskę lnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.
Gdy ciasto wyraźnie powiększy swoją objętość, wyjmujemy je na stolnicę, zagniatamy ponownie i dzielimy na małe kawałki, z których formujemy wałki i skręcamy je spiralnie. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Tak przygotowane  bułeczki posypujemy grubym cukrem  pieczemy w nagrzanym do 180st.C piekarniku na jasnozłoty kolor.


7 komentarzy:

  1. w sam raz na dzisiejszy dzień, mglisty i wilgotny, taka ciepła bułeczka i gorąca czekolada:) rozpusta! ach;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam domowe drożdżówki ;D

    OdpowiedzUsuń
  3. Apetycznie wyglądają - na pewno skorzystam z Twojego przepisu :):)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mają bardzo ciekawy kształt :)

    OdpowiedzUsuń
  5. świetne na poprawę humoru, szczególnie gdy za oknem szaro i buro, a śniadanie z nimi zaczęte o już rozpusta:D

    OdpowiedzUsuń
  6. słodkie maleństwa :) częstuję się!

    OdpowiedzUsuń
  7. Śliczne zakręcone maleństwa !!!

    OdpowiedzUsuń