Jesień bez szarlotki? Niemożliwe! Lubię szarlotki z bezą, lubię z migdałami, ale uwielbiam pyszną klasyczną, w której jabłka bronią się same, podkręcone jedynie odrobiną cynamonu. Taka prosta cudownie pyszna klasyka.
SZARLOTKA:
duża blaszka
ciasto kruche:
- 4 szkl mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 kostki masła
- 1 szkl cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 jajko
- 2 żółtko
- 4 łyżki śmietany
Wszystkie podane składniki szybko zagniatamy na gładkie jednolite ciasto, które zawijamy w ściereczkę lnianą i wkładamy do lodówki do schłodzenia na przynajmniej 30min. W tym czasie przygotowujemy jabłka na nadzienie.
Nadzienie:
- 1 i 1/2kg jabłek
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka cynamonu
- 1 łyżka bułki tartej
Jabłka obieramy i ścieramy na dużych oczkach tarki. Łączymy je z cukrem, cukrem waniliowym i bułką tartą.
Schłodzone ciasto dzielimy na dwie części. Każdą z nich należy rozwałkować na placki wielkością odpowiadające wymiarom blaszki. Ciasto najlepiej i najwygodniej rozwałkować między dwoma kawałkami foli.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i na spód wykładamy jedną część ciasta. Gęsto nakłuwamy je widelcem, co pozwoli uniknąć nierównego wyrastania ciasta podczas pieczenia.
Na przygotowany spód wykładamy starte jabłka i przykrywamy drugą częścią ciasta, które również nakłuwamy widelcem.
Piekarnik rozgrzewamy do temp.200st.C i w tak nagrzanym pieczemy szarlotkę 45min.
Po wystudzeniu posypujemy ciasto obficie cukrem pudrem.
Uwielbiam wszystkie wariacje na temat szarlotki ,Twoja pysznie wygląda,miłego dnia.
OdpowiedzUsuńJeden z najsmaczniejszych klasyków :)
OdpowiedzUsuńCUDOWNA! I CUDOWNE ZDJĘCIA! :)))))))))))))))))))))))))))))
OdpowiedzUsuńpokazałam zdjęcia tej szarlotki mojemu mężowi, powiedział cyt: " musi być bardzo inteligentna skoro robi taki zdjęcia", są przepiękne :))))))))))))
OdpowiedzUsuńDziękuję:))
UsuńJesień bez jakiegokolwiek ciasta z jabłkami to nie jesień;) U mnie też dzisiaj jabłkowo;)
OdpowiedzUsuńmasz rację, jesień bez szarlotki się nie liczy! uwielbiam takie ciasta:)
OdpowiedzUsuńMoja babcia robiła taką, uwielbiam ją :)
OdpowiedzUsuńNajlepsza! Tak po prostu :)
OdpowiedzUsuńtaka klasyczna jest najlepsza!:)
OdpowiedzUsuńaaa... ! klasyczna-uwielbiam ją :)
OdpowiedzUsuńRzeczywiście idealnie klasyczna ta Twoja szarlotka ;) dokładnie jakbym widzała to pyszne ciacho, które wychodzi spod ręki mojej babci :)
OdpowiedzUsuńklasyczna, ale jaka pyszna :)
OdpowiedzUsuńKlasyczna, a najlepsza z najlepszych. I jak pięknie zaprezentowana tutaj u Ciebie
OdpowiedzUsuńtakie klasyki są najlepsze i najsmaczniejsze!
OdpowiedzUsuńNiby klasyk i to na dodatek - moje ulubione ciasto - a tak dawno nie jadłam :(
OdpowiedzUsuńPiękna klasyka !!!
OdpowiedzUsuń