poniedziałek, 7 października 2013

PAPRYKOWA ZUPA KREM Z CHIPSAMI Z SZYNKI




Ostatnio w mojej kuchni królują zupy kremy. Dzisiejszy krem paprykowy oprócz pięknego czerwonego koloru, posiada również cudowną moc rozgrzewania dzięki dodatkowi w postaci papryczki chili. Aby nieco urozmaicić tę zupę postanowiłam podać ją z chipsami z szynki.

PAPRYKOWA ZUPA KREM Z CHIPSAMI Z SZYNKI: 

  • 1kg papryki czerwonej
  • 1 papryczka chili
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • gałązka tymianku
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól, pieprz
dodatkowo:
  • 2 kromki pieczywa tostowego
  • 2 plastry szynki
W garnku rozgrzać oliwę i wrzucić pokrojoną w drobną kostkę obraną ze skórki paprykę. Posolić, dodać słodką sproszkowaną paprykę i posiekaną papryczkę chili. Smażyć kilkanaście sekund. Wlać bulion, dodać gałązkę tymianku. Dusić pod przykryciem 20 -25min po czym wyjąć tymianek i zupę zmiksować. Doprawić solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny.
Chleb tostowy pokroić w drobną kostkę i zrumienić.
Szynkę pokroić w cienkie paski i przyrumienić na suchej patelni. Szynka powinna stać się ładnie pofalowana i chrupiąca.
Zupę podawać  z mini grzankami i kilkoma chipsami z szynki.



8 komentarzy:

  1. piękny kolor tej zupki! a takie czipsy z szynki to coś w sam raz dla moich żarłoków;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Krem paprykowy lubię i często robię. Chipsy z szynki to dla mnie nowość. Fajne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zupa zapowiada się naprawdę smacznie :) I ma rzeczywiście piękny kolor.

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo smakowita zupa.Pozdrawiam Christopher

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciekawa ta zupka i ma piękny kolor

    OdpowiedzUsuń
  6. dooobra, przyznam się: dzisiaj bardziej od zupy przykuło moją uwagę: szynka, a bardziej te chipsy! Fajne takie coś :)
    pewnie pasują też do innej zupy, super pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  7. zupy kremy uwielbiamy i często jadamy :)
    Twoja pyszna i aromatyczna :D

    OdpowiedzUsuń