Ostatnio w mojej kuchni królują zupy kremy. Dzisiejszy krem paprykowy oprócz pięknego czerwonego koloru, posiada również cudowną moc rozgrzewania dzięki dodatkowi w postaci papryczki chili. Aby nieco urozmaicić tę zupę postanowiłam podać ją z chipsami z szynki.
PAPRYKOWA ZUPA KREM Z CHIPSAMI Z SZYNKI:
- 1kg papryki czerwonej
- 1 papryczka chili
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- gałązka tymianku
- 1 litr bulionu warzywnego
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól, pieprz
dodatkowo:
- 2 kromki pieczywa tostowego
- 2 plastry szynki
W garnku rozgrzać oliwę i wrzucić pokrojoną w drobną kostkę obraną ze skórki paprykę. Posolić, dodać słodką sproszkowaną paprykę i posiekaną papryczkę chili. Smażyć kilkanaście sekund. Wlać bulion, dodać gałązkę tymianku. Dusić pod przykryciem 20 -25min po czym wyjąć tymianek i zupę zmiksować. Doprawić solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny.
Chleb tostowy pokroić w drobną kostkę i zrumienić.
Szynkę pokroić w cienkie paski i przyrumienić na suchej patelni. Szynka powinna stać się ładnie pofalowana i chrupiąca.
Zupę podawać z mini grzankami i kilkoma chipsami z szynki.
piękny kolor tej zupki! a takie czipsy z szynki to coś w sam raz dla moich żarłoków;)
OdpowiedzUsuńKrem paprykowy lubię i często robię. Chipsy z szynki to dla mnie nowość. Fajne :)
OdpowiedzUsuńZupa zapowiada się naprawdę smacznie :) I ma rzeczywiście piękny kolor.
OdpowiedzUsuńBardzo smakowita zupa.Pozdrawiam Christopher
OdpowiedzUsuńCiekawa ta zupka i ma piękny kolor
OdpowiedzUsuńdooobra, przyznam się: dzisiaj bardziej od zupy przykuło moją uwagę: szynka, a bardziej te chipsy! Fajne takie coś :)
OdpowiedzUsuńpewnie pasują też do innej zupy, super pomysł!
zupy kremy uwielbiamy i często jadamy :)
OdpowiedzUsuńTwoja pyszna i aromatyczna :D
Ale ona apetycznie wygląda!
OdpowiedzUsuń