sobota, 26 października 2013

LUKROWANE FRANCUSKIE ROŻKI Z SEREM






Bardzo lubię wszelkie wypieki z ciasta francuskiego. To ciasto ma bardzo wiele zastosowań, a co dla mnie najważniejsze, dostępne jest w formie gotowej. Dzisiaj na szybko przygotowałam rożki z serem. Delikatne, nie za słodkie i można je wziąć ze sobą na długi spacer.

FRANCUSKIE ROŻKI Z SEREM:

  • 400g ciasta francuskiego
  • 200g mielonego białego sera
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka masła
  • 1 żółtko
  • kilka kropli aromatu śmietankowego
dodatkowo
  • 1 białko do posmarowania ciastek
Ciasto francuskie rozmrażamy. Wszystkie składniki nadzienia dokładnie mieszamy na gładką, jednolitą masę.
Rozmrożone ciasto dzielimy na kwadraty i na każdym układamy po łyżce nadzienia, po czym sklejamy boki tworząc z każdego płata ciasta trójkąt. Boki muszą być bardzo dokładnie sklejone, dlatego ja zawsze dodatkowo dociskam ich brzeg widelcem. Ciastka smarujemy delikatnie białkiem.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 220st.C i w tak nagrzanym pieczemy ciastka przez 25min.





LUKIER:
  • 1/3 szkl cukru pudru
  • około 1 łyżka wody
Cukier mieszamy z wodą, aby nie pozostały grudki. 
Upieczone i przestudzone na kratce rożki oblewamy lukrem. Ja niektóre dodatkowo posypałam wiórkami z białej czekolady.





9 komentarzy:

  1. pyszne! ja też lubię mieć w lodówce ciasto francuskie i jak jest ochota czy potrzeba, to słodkości szybko i łatwo można wyczarować:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mega apetyczne! I jeszcze z tą czekoladą, dla mnie bomba! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam takie rożki mniam :) ! Ja czasem do serka dodaję mandarynkę bo uwielbiam jej nutę w takim rożku :)

    OdpowiedzUsuń
  4. pychota!:) zazwyczaj robię z owocami:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Lubię takie rożki,ale częściej kupuję w zaprzyjaźnionej cukierni,aniżeli sam piekę.Pozdrawiam Christopher.Bardzo apetyczne.

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygladaja rewelacyjnie:) Tez lubie ciasto francuskie a kocham je wlasnie najbardziej za to ze moge kupic gotowe a potem wyczarowac rozne cudenka z niego:))))

    OdpowiedzUsuń
  7. Jeju ,jeju ,jeju ! mam na nie ochotę i co teraz ?

    Poczęstujesz ?

    OdpowiedzUsuń