Bardzo lubię wszelkie wypieki z ciasta francuskiego. To ciasto ma bardzo wiele zastosowań, a co dla mnie najważniejsze, dostępne jest w formie gotowej. Dzisiaj na szybko przygotowałam rożki z serem. Delikatne, nie za słodkie i można je wziąć ze sobą na długi spacer.
FRANCUSKIE ROŻKI Z SEREM:
- 400g ciasta francuskiego
- 200g mielonego białego sera
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka masła
- 1 żółtko
- kilka kropli aromatu śmietankowego
dodatkowo
- 1 białko do posmarowania ciastek
Ciasto francuskie rozmrażamy. Wszystkie składniki nadzienia dokładnie mieszamy na gładką, jednolitą masę.
Rozmrożone ciasto dzielimy na kwadraty i na każdym układamy po łyżce nadzienia, po czym sklejamy boki tworząc z każdego płata ciasta trójkąt. Boki muszą być bardzo dokładnie sklejone, dlatego ja zawsze dodatkowo dociskam ich brzeg widelcem. Ciastka smarujemy delikatnie białkiem.
LUKIER:
Idealne na drugie śniadanie:)
OdpowiedzUsuńpyszne! ja też lubię mieć w lodówce ciasto francuskie i jak jest ochota czy potrzeba, to słodkości szybko i łatwo można wyczarować:)
OdpowiedzUsuńMega apetyczne! I jeszcze z tą czekoladą, dla mnie bomba! :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie rożki mniam :) ! Ja czasem do serka dodaję mandarynkę bo uwielbiam jej nutę w takim rożku :)
OdpowiedzUsuńpychota!:) zazwyczaj robię z owocami:)
OdpowiedzUsuńLubię takie rożki,ale częściej kupuję w zaprzyjaźnionej cukierni,aniżeli sam piekę.Pozdrawiam Christopher.Bardzo apetyczne.
OdpowiedzUsuńpyszniutkie :D
OdpowiedzUsuńWygladaja rewelacyjnie:) Tez lubie ciasto francuskie a kocham je wlasnie najbardziej za to ze moge kupic gotowe a potem wyczarowac rozne cudenka z niego:))))
OdpowiedzUsuńJeju ,jeju ,jeju ! mam na nie ochotę i co teraz ?
OdpowiedzUsuńPoczęstujesz ?