Bialutkie małe kuleczki. Lekkie niczym obłoczki, za sprawą kokosu i do tego z migdałową niespodzianką w środku. Szybkie w wykonaniu a tak doskonałe w smaku.
KULKI RAFFAELLO:
około 20szt
- 1 tabliczka białej czekolady
- 50g masła
- 25g cukru pudru
- 3/4 szkl wiórków kokosowych do masy
- około 20 obranych migdałów
oraz
- około 1/2szkl wiórków kokosowych do obtoczenia kulek
Czekoladę łamiemy na małe kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej.
W misce ucieramy dokładnie masło z cukrem pudrem. Najlepiej zrobić to mikserem. Do powstałej masy dodajemy powoli rozpuszczoną czekoladę cały czas miksując. Na koniec wsypujemy do masy wiórki kokosowe i mieszamy wszystko delikatnie łyżką. Masę wstawiamy na około 30min do lodówki.
Ze stężałej masy formujmy małe kuleczki, umieszczając w środku każdej po jednym migdale. Obtaczamy je dokładnie w wiórkach kokosowych. Tak przygotowane kulki raffaello musimy jeszcze raz schłodzić w lodówce przez około 2 godz.
Pycha :) Smakuje jak sklepowe :) Uwielbiam ...
OdpowiedzUsuńWygląda lepiej niż kupne! :)
OdpowiedzUsuńpiękne jak z najlepszej cukierni!
OdpowiedzUsuńWow, ciężko się powstrzymać przed takimi smakołykami. Będę robić na dniach. :)))
OdpowiedzUsuńMniam:) Aż mi się przypomniało jak ja dawno takiego czegoś nie robiłam:) Piękne:)
OdpowiedzUsuń! uwielbiam raffaello:D pyszności:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam :) Najlepsze pralinki pod słońcem :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam!:) ja robiłam na mleku w proszku, ta wersja mi się podoba:D
OdpowiedzUsuńOh uwielbiam je!!!!!!!! A domowe pewnie jeszcze lepsze :)
OdpowiedzUsuńKocham raffaello! Muszę wypróbować ten przepis :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam rafaello jest pyszne !!
OdpowiedzUsuńhttp://domowe-wypieki.com/buleczki-drozdzowe-z-konfitura-z-owocow-dzikiej-rozy/
śliczne, ja b. lubię rafaelki mmm
OdpowiedzUsuńOne naprawdę nie wymagają wiele roboty... zaskoczona jestem. Myślałam, że to o wiele więcej trzeba się napracować. A powiedz mi czy w smaku przypominają rafaello prawdziwe? Czy znacznie się różnia?
OdpowiedzUsuńJak dla mnie smak jest zgodny z oryginałem w 99%. Ten 1% to pewnie brak polepszaczy. Jest jeszcze coś co dla mnie jest nieistotne, ale może Tobie będzie przeszkadzało. Otóż domowe raffaellki nie są idealnie białe w środku. Myślę, że może to być wina jakości czekolady. Nie mniej nie ma to wpływu na ich smak. Ja w pełni przychylam się do domowych i szczerze polecam:)
UsuńPysznie! Dodaję do zakładek :)
OdpowiedzUsuńDo ostatniego okruszka .Wszystko .
OdpowiedzUsuńUwielbiam wszystko co ma w sobie kokos ,rafaello szczególnie .Pięknie wyglądają !
Zrobilam wczoraj. Pysznosci!!!
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że smakowały:)
UsuńSą fantastyczne ! Bardzo dziękuję za przepis , wczoraj zostały zrobione PYCHAAA ! http://cynamonowypyl.blox.pl/2013/11/Domowe-Rafaello.html
OdpowiedzUsuńCieszy mnie to ogromnie:)
OdpowiedzUsuń