wtorek, 22 października 2013

RAFFAELLO - KOKOSOWA DELICJA





Bialutkie małe kuleczki. Lekkie niczym obłoczki, za sprawą kokosu i do tego z migdałową niespodzianką w środku. Szybkie w wykonaniu a tak doskonałe w smaku. 

KULKI RAFFAELLO:
około 20szt


  • 1 tabliczka białej czekolady
  • 50g masła
  • 25g cukru pudru
  • 3/4 szkl wiórków kokosowych do masy
  • około 20 obranych migdałów
oraz
  • około 1/2szkl wiórków kokosowych do obtoczenia kulek

Czekoladę łamiemy na małe kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej.
W misce ucieramy dokładnie masło z cukrem pudrem. Najlepiej zrobić to mikserem. Do powstałej masy dodajemy powoli rozpuszczoną czekoladę cały czas miksując. Na koniec wsypujemy do masy wiórki kokosowe i mieszamy wszystko delikatnie łyżką. Masę wstawiamy na około 30min do lodówki.
Ze stężałej masy formujmy małe kuleczki, umieszczając w środku każdej po jednym migdale. Obtaczamy je dokładnie w wiórkach kokosowych. Tak przygotowane kulki raffaello musimy jeszcze raz schłodzić w lodówce przez około 2 godz.




20 komentarzy:

  1. Pycha :) Smakuje jak sklepowe :) Uwielbiam ...

    OdpowiedzUsuń
  2. piękne jak z najlepszej cukierni!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wow, ciężko się powstrzymać przed takimi smakołykami. Będę robić na dniach. :)))

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam:) Aż mi się przypomniało jak ja dawno takiego czegoś nie robiłam:) Piękne:)

    OdpowiedzUsuń
  5. ! uwielbiam raffaello:D pyszności:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam :) Najlepsze pralinki pod słońcem :)

    OdpowiedzUsuń
  7. uwielbiam!:) ja robiłam na mleku w proszku, ta wersja mi się podoba:D

    OdpowiedzUsuń
  8. Oh uwielbiam je!!!!!!!! A domowe pewnie jeszcze lepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Kocham raffaello! Muszę wypróbować ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam rafaello jest pyszne !!
    http://domowe-wypieki.com/buleczki-drozdzowe-z-konfitura-z-owocow-dzikiej-rozy/

    OdpowiedzUsuń
  11. One naprawdę nie wymagają wiele roboty... zaskoczona jestem. Myślałam, że to o wiele więcej trzeba się napracować. A powiedz mi czy w smaku przypominają rafaello prawdziwe? Czy znacznie się różnia?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak dla mnie smak jest zgodny z oryginałem w 99%. Ten 1% to pewnie brak polepszaczy. Jest jeszcze coś co dla mnie jest nieistotne, ale może Tobie będzie przeszkadzało. Otóż domowe raffaellki nie są idealnie białe w środku. Myślę, że może to być wina jakości czekolady. Nie mniej nie ma to wpływu na ich smak. Ja w pełni przychylam się do domowych i szczerze polecam:)

      Usuń
  12. Pysznie! Dodaję do zakładek :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Do ostatniego okruszka .Wszystko .
    Uwielbiam wszystko co ma w sobie kokos ,rafaello szczególnie .Pięknie wyglądają !

    OdpowiedzUsuń
  14. Są fantastyczne ! Bardzo dziękuję za przepis , wczoraj zostały zrobione PYCHAAA ! http://cynamonowypyl.blox.pl/2013/11/Domowe-Rafaello.html

    OdpowiedzUsuń