poniedziałek, 14 października 2013

KLASYCZNA SZARLOTKA





Jesień bez szarlotki? Niemożliwe! Lubię szarlotki z bezą, lubię z migdałami, ale uwielbiam pyszną klasyczną, w której jabłka bronią się same, podkręcone jedynie odrobiną cynamonu. Taka prosta cudownie pyszna klasyka.

SZARLOTKA:

duża blaszka 
ciasto kruche:
  • 4 szkl mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 kostki masła
  • 1 szkl cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 jajko
  • 2 żółtko
  • 4 łyżki śmietany
Wszystkie podane składniki szybko zagniatamy na gładkie jednolite ciasto, które zawijamy w ściereczkę lnianą i wkładamy do lodówki do schłodzenia na przynajmniej 30min. W tym czasie przygotowujemy jabłka na nadzienie.




Nadzienie:
  • 1 i 1/2kg jabłek
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka cynamonu 
  • 1 łyżka bułki tartej
Jabłka obieramy i ścieramy na dużych oczkach tarki. Łączymy je z cukrem, cukrem waniliowym i bułką tartą.
Schłodzone ciasto dzielimy na dwie części. Każdą z nich należy rozwałkować na placki wielkością odpowiadające wymiarom blaszki. Ciasto najlepiej i najwygodniej rozwałkować między dwoma kawałkami foli.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i na spód wykładamy jedną część ciasta. Gęsto nakłuwamy je widelcem, co pozwoli uniknąć nierównego wyrastania ciasta podczas pieczenia.
Na przygotowany spód wykładamy starte jabłka i przykrywamy drugą częścią ciasta, które również nakłuwamy widelcem.
Piekarnik rozgrzewamy do temp.200st.C i w tak nagrzanym pieczemy szarlotkę 45min.
Po wystudzeniu posypujemy ciasto obficie cukrem pudrem.



17 komentarzy:

  1. Uwielbiam wszystkie wariacje na temat szarlotki ,Twoja pysznie wygląda,miłego dnia.

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeden z najsmaczniejszych klasyków :)

    OdpowiedzUsuń
  3. CUDOWNA! I CUDOWNE ZDJĘCIA! :)))))))))))))))))))))))))))))

    OdpowiedzUsuń
  4. pokazałam zdjęcia tej szarlotki mojemu mężowi, powiedział cyt: " musi być bardzo inteligentna skoro robi taki zdjęcia", są przepiękne :))))))))))))

    OdpowiedzUsuń
  5. Jesień bez jakiegokolwiek ciasta z jabłkami to nie jesień;) U mnie też dzisiaj jabłkowo;)

    OdpowiedzUsuń
  6. masz rację, jesień bez szarlotki się nie liczy! uwielbiam takie ciasta:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Moja babcia robiła taką, uwielbiam ją :)

    OdpowiedzUsuń
  8. taka klasyczna jest najlepsza!:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Rzeczywiście idealnie klasyczna ta Twoja szarlotka ;) dokładnie jakbym widzała to pyszne ciacho, które wychodzi spod ręki mojej babci :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Klasyczna, a najlepsza z najlepszych. I jak pięknie zaprezentowana tutaj u Ciebie

    OdpowiedzUsuń
  11. takie klasyki są najlepsze i najsmaczniejsze!

    OdpowiedzUsuń
  12. Niby klasyk i to na dodatek - moje ulubione ciasto - a tak dawno nie jadłam :(

    OdpowiedzUsuń