Choć nie przepadam za białym pieczywem, to nie wyobrażam sobie dżemu jagodowego bez chrupiącego tosta. Pięknie przyrumienionego na złoty kolor z odrobiną masła i warstwą pysznego dżemu. Jeśli nie tosty, to istnieje i drugi powód, dla którego warto upiec taki chleb - przygotowane z niego mini grzanki, dodane do zupy nie mają sobie równych. Niestety kupne pieczywo tostowe, to jak wiadomo same konserwanty, a przecież tak łatwo przygotować pachnący bochenek w domu.
CHLEB TOSTOWY:
keksówka 9x30cm
- 550g mąki pszennej
- 310g wody
- 20g świeżych drożdży
- czubata łyżka masła
- czubata łyżka mleka w proszku
- 1,5 łyżeczki soli
- 1,5 łyżeczki cukru
Masło rozpuszczamy i odstawiamy do przestudzenia. Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie i dodajemy do nich mąkę, mleko w proszku, sól oraz cukier. Na końcu wlewamy przestudzone masło i zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto, które wkładamy do miski wysmarowanej odrobiną oleju, przykrywamy i pozostawiamy do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu zagniatamy ponownie i po uformowaniu wąskiego bochenka umieszczamy go w formie wysmarowanej olejem roślinnym. Wierzch chleba delikatnie smarujemy olejem, przykrywamy lnianą ściereczką i pozostawiamy na około 1/2godz. do wyrośnięcia. Ciasto powinno wyrosnąć prawie równo z rantem formy.
Piekarnik nagrzewamy do temp.190st.C, a na jego dnie umieszczamy naczynie żaroodporne z wodą. Do tak nagrzanego piekarnika wstawiamy formę z ciastem i pieczemy przez 30min. Po tym czasie chlebek wyjmujemy z formy, odwracamy i umieszczamy w piekarniku na kolejne 10-12min, aby dopiekł się równo z każdej strony. Chleb przed krojeniem studzimy na kratce.
źródło
Piekarnik nagrzewamy do temp.190st.C, a na jego dnie umieszczamy naczynie żaroodporne z wodą. Do tak nagrzanego piekarnika wstawiamy formę z ciastem i pieczemy przez 30min. Po tym czasie chlebek wyjmujemy z formy, odwracamy i umieszczamy w piekarniku na kolejne 10-12min, aby dopiekł się równo z każdej strony. Chleb przed krojeniem studzimy na kratce.
źródło
Wow ale mnie teraz zaskoczyłaś :) Jeszcze nigdzie nie widziałam przepisu na domowy chleb tostowy. Bardzo go lubię, więc skorzystam z Twojego przepisu, dziękuję :) !!!
OdpowiedzUsuńProszę, ale musisz koniecznie przesłać zdjęcie jak Ci się udał:)
UsuńDziękuję za przepis - chętnie wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie daj znać jak wyszedł:)
UsuńŚwietny chlebek, zazdroszczę, bo musi smakować rewelacyjnie! :)
OdpowiedzUsuńO tak. Smakuje rewelacyjnie:)
UsuńWygląda jak normalny, miękki chlebek, a nie jak ta kupna wata :-)
OdpowiedzUsuńMarzyniu - do waty to mu daleko;)
UsuńTak!!! Domowy nie ma sobie równych :) Pięknie Ci się udał!
OdpowiedzUsuńDziękuję za miłe słowa od mistrzyni:)
UsuńNo pięknie wyrósł, brawo :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Kasiu. Pozdrawiam serdecznie:)
Usuń