Pyszne kruche ciastka łączone lekkim kremem kawowym. Idealny dodatek do popołudniowej kawy.
KRUCHE MARKIZY Z KAWOWYM KREMEM:
Ciastka kruche
- 250g mąki pszennej
- 125g cukru pudru
- 1 jajko
- kilka kropli esencji migdałowej
Wszystkie składniki umieszczamy na stolnicy i zagniatamy na gładkie, jednolite ciasto. Formujemy kulę, owijamy w folię i wstawiamy do lodówki do schłodzenia na około 60min.
Schłodzone ciasto wałkujemy partiami na grubość 2 - 3 mm, starając się jak najmniej podsypywać mąką.
Z rozwałkowanego ciasta wykrawamy pojedyncze ciasteczka, a następnie układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzewamy do temp. 190st.C i w tak nagrzanym pieczemy około 15min, do nabrania przez ciastka ładnego złotego koloru. Po wystudzeniu przekładamy kremem kawowym.
krem kawowy:
krem kawowy:
- 150g cukru pudru
- 30ml gorącego mleka
- 1 i 1/2 łyżki masła
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
- 1/2 łyżeczki golden syropu
- 1/2 łyżeczki oliwy z oliwek
- 1/4 łyżeczki soli
Cukier puder wsypujemy do miseczki i ucierając dodajemy stopniowo gorące mleko. Następnie dodajemy masło i ucieramy do połączenia się składników. Na koniec dodajemy resztę składników oraz 1 łyżeczkę gorącej wody. Miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
Gotowym kremem przekładamy ciastka, składając po dwa. Wierzch ozdabiamy resztą kremu i np. kolorową posypką.
Gotowym kremem przekładamy ciastka, składając po dwa. Wierzch ozdabiamy resztą kremu i np. kolorową posypką.
Muszą być pyszne! Poproszę jedno :)
OdpowiedzUsuńTakie domowe, cudowne!
OdpowiedzUsuńTen kawowy krem szczególnie do mnie przemawia :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie, mnie też krem zaciekawił :) Muszę wypróbować !
Usuńkrem brzmi ciekawie;)
OdpowiedzUsuńAle miałaś pomysł z tym kremem kawowym, musi być pyszny!
OdpowiedzUsuń