wtorek, 17 czerwca 2014

KAWOWE MARKIZY





Pyszne kruche ciastka łączone lekkim kremem kawowym. Idealny dodatek do popołudniowej kawy.

KRUCHE MARKIZY Z KAWOWYM KREMEM:
Ciastka kruche
  • 250g mąki pszennej
  • 125g cukru pudru
  • 1 jajko
  • kilka kropli esencji migdałowej
Wszystkie składniki umieszczamy na stolnicy i zagniatamy na gładkie, jednolite ciasto. Formujemy kulę, owijamy w folię i wstawiamy do lodówki do schłodzenia na około 60min.
Schłodzone ciasto wałkujemy partiami na grubość 2 - 3 mm, starając się  jak najmniej podsypywać mąką.
Z rozwałkowanego ciasta wykrawamy pojedyncze ciasteczka, a następnie układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzewamy do temp. 190st.C i w tak nagrzanym pieczemy około 15min, do nabrania przez ciastka ładnego złotego koloru. Po wystudzeniu przekładamy kremem kawowym.

krem kawowy:
  • 150g cukru pudru
  • 30ml gorącego mleka
  • 1 i 1/2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 1/2 łyżeczki golden syropu
  • 1/2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 1/4 łyżeczki soli
Cukier puder wsypujemy do miseczki i ucierając dodajemy stopniowo gorące mleko. Następnie dodajemy masło i ucieramy do połączenia się składników. Na koniec dodajemy resztę składników oraz 1 łyżeczkę gorącej wody. Miksujemy do uzyskania jednolitej masy. 
Gotowym kremem przekładamy ciastka, składając po dwa. Wierzch ozdabiamy resztą kremu i np. kolorową posypką.


6 komentarzy:

  1. Muszą być pyszne! Poproszę jedno :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten kawowy krem szczególnie do mnie przemawia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właśnie, mnie też krem zaciekawił :) Muszę wypróbować !

      Usuń
  3. Ale miałaś pomysł z tym kremem kawowym, musi być pyszny!

    OdpowiedzUsuń