niedziela, 8 czerwca 2014

MUSAKA - ZAPIEKANKA Z BAKŁAŻANEM









Najpierw kupiłam bakłażana, a dopiero potem zastanawiałam się, cóż by z niego wyczarować? Faszerowany- już był. Smażony w panierce - już był. Grillowany już był. Musaka czyli grecka zapiekanka - jeszcze nie. Po jej przyrządzeniu i spróbowaniu muszę przyznać, że bakłażan kolejny raz zachwycił mnie bardzo pozytywnie. 

MUSAKA:
  •  1 duży bakłażan
  • 1 cukinia
  • 4 łyżki oliwy
sos pomidorowy:
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 1cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 500gr mięsa mielonego
  • 1/3 szkl. białego wina
  • 1 słoiczek  przecieru pomidorowego 
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • szczypta chilli
  • 1 łyżeczka posiekanego oregano
  • pieprz mielony
sos beszamelowy
  • 30gr masła
  • 1 i 1/2 płaskiej łyżki mąki
  • 300ml mleka
  • sól
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1/2 szkl tartego sera żółtego 
Bakłażany i cukinię kroimy na 0,5cm plastry lekko skrapiamy oliwą i solimy. Obsmażamy z obu stron, do momentu, aż warzywa lekko zmiękną. Zdejmujemy z patelni i układamy na papierowym ręczniku.
Następnie na patelni przesmażamy posiekaną cebulę z czosnkiem i mięsem mielonym oraz przecierem pomidorowym. Po około 7-8min. wlewamy wino i dodajemy resztę składników sosu pomidorowego i chwilkę odparowujemy. 
Czas na przygotowanie sosu beszamelowego. Roztapiamy masło, dodajemy mąkę i wszystko rozprowadzamy mlekiem ciągle mieszając, najlepiej za pomocą rózgi, aby uniknąć ewentualnych grudek.Doprawiamy przyprawami i wsypujemy połowę startego sera.Odstawiamy z ognia.
Piekarnik nagrzewamy do temp. 180st. Naczynie żaroodporne o pojemności min. 2l smarujemy oliwą i układamy po kolei warstwami: bakłażan, cukinię,sos pomidorowy i sos beszamelowy. Posypujemy resztą sera. Zapiekamy 30 - 40 min.


12 komentarzy:

  1. Wspaniała ! Mogę się wprosić na talerzyk ;)??

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda wspaniale :) Bardzo ją lubię!

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak zrobi się chłodniej to skorzystam z Twojego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ale się pięknie zapiekła:) wygląda pysznie!!

    OdpowiedzUsuń
  5. powiem tak, ileś tam lat temu kiedy posmakowałam pierwszy raz bakłażana. zupełnie mi nie smakował. teraz za nim przepadam a w tym roku wyjątkowo często zajadam, musaki nigdy nie robiłam sama, może kiedyś też naszykuję. pozdrowienia.

    OdpowiedzUsuń
  6. lubie takie zapiekanki :) pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jeszcze nie jadłam, ale jak czytam przepis to mam ochotę ją zjeść :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ta skóreczka na wierzchu wygląda tak, że można się obślinić przy ekranie :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. uwielbiam ! Twoja wygląda bardzo apetycznie !

    OdpowiedzUsuń