.
Najlepsze ciasto na upały. Nie wymaga wiele czasu, a jego chłodny orzeźwiający smak zadowoli prawie każdego. Pewnie jak ja robiliście podobny sernik wiele razy, ale ten jest wyjątkowy i według mnie najlepszy. Dodatek mleka skondensowanego i niewielkiej ilości serka mascarpone podnosi zdecydowanie jego smak, a posiekane pistacje nie tylko dodają koloru, ale i są miłą niespodzianką dla podniebienia.
SERNIK TRUSKAWKOWO - PISTACJOWY:
- 100g herbatników maślanych
- 400g mielonego twarogu
- 1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego
- 2 łyżki serka mascarpone
- 2 galaretki truskawkowe
- około 300g truskawek
- garść obranych pistacji
Galaretki rozpuszczamy w dwóch osobnych naczyniach. Jedną z nich rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu, natomiast drugą w 3/4 szkl gorącej wody.
Na dnie tortownicy układamy warstwę lekko pokruszonych herbatników. W misce mieszamy ze sobą za pomocą miksera lub rózgi twaróg, mleko skondensowane i serek mascarpone. Do masy dodajemy 1 przestudzoną galaretkę, rozpuszczoną w 3/4szkl wody. Część masy wylewamy do tortownicy. Wlewamy tylko tyle by przykryć herbatniki i wstawiamy do stężenia do lodówki. Jeśli wlejemy całą masę naraz, herbatniki wypłyną na wierzch. Po stężeniu pierwszej warstwy wlewamy resztę masy i ponownie chłodzimy w lodówce do stężenia.
Pistacje obieramy i siekamy na mniejsze kawałki. Truskawki myjemy, pozbawiamy szypułek i odsączamy z nadmiaru wody.
Na zastygniętej masie układamy truskawki, a puste przestrzenie zapełniamy posiekanymi pistacjami. Warstwę owocową zalewamy drugą, rozpuszczoną i przestudzoną galaretką. Wstawiamy do lodówki do stężenia.
Bardzo sugestywna reklama tego sernika, muszę zapamiętać wyrażanie: "niespodzianka dla podniebienia" :-)
OdpowiedzUsuńMamciu - przecież mnie znasz - ja zawsze coś wymyślę. Inaczej nie byłabym sobą:) Pozdrawiam serdecznie:))
UsuńMmm, pistacje... Zjadłabym :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam serniki, zwłaszcza na zimno. Sernika z pistacjami jeszcze nie próbowałam, na pewno jest pyszny i wygląda bardzo efektownie. Trzeba przetestować Twój przepis, wczoraj nazbierałam cały kosz truskawek :)
OdpowiedzUsuńgenialne połączenie i piękny wygląd !
OdpowiedzUsuńZrobię dzisiaj. :)
OdpowiedzUsuńZjadłabym kawałek z przyjemnością :)
OdpowiedzUsuń