Lekkie biszkoptowe ciasto z owocami, które chyba każdy lubi. Puszyste i delikatne z owocami, które nie opadają na dno. Ja użyłam do niego pierwszych w tym roku zerwanych czerwonych porzeczek. Dodatkowo, dla przełamania smaku i dodania słodyczy dodałam banany i kilka poziomek.
BISZKOPTOWE CIASTO Z PORZECZKAMI:
blaszka 23x26cm
- 180g mąki pszennej
- 6 jajek
- 150g cukru
- 80g masła
- garść czerwonych porzeczek
- 2 małe banany, kilka poziomek
Masło topimy i odstawiamy do przestudzenia. W tym czasie oddzielamy białka jajek od żółtek. Z białek ubijamy pianę, natomiast żółtka ucieramy w osobnej misce z cukrem. Następnie dodajemy do utartych żółtek przestudzone masło i przesianą mąkę. Do powstałej masy dodajemy pianę z białek i teraz już delikatnie, bez użycia miksera, a jedynie rózgą łączymy składniki. Gotowe ciasto wlewamy do formy, której dno wykładamy papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzewamy do temp.180 st.C i w tak nagrzanym pieczemy 50-55min do tzw. suchego patyczka.
Wygląda niesamowicie!
OdpowiedzUsuńPorzeczki, mmm... Rozmarzyłam się :)
OdpowiedzUsuńPorzeczki ,podobnie jak Gin ,wzdycham do nich i chyba wiersz napiszę ,cudowne ciasto .
OdpowiedzUsuńPycha :) ja też już szaleję z porzeczkami :)
OdpowiedzUsuńMniam, mniam :) Porzeczki są bardzo wdzięcznym owocem :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie ciasta, bardzo bardzo! :)
OdpowiedzUsuńpysznie wygląda, ja właśnie dzisiaj zerwałam cudne porzeczki :)
OdpowiedzUsuń