wtorek, 24 czerwca 2014

CIASTO BISZKOPTOWE Z PORZECZKAMI






Lekkie biszkoptowe ciasto z owocami, które chyba każdy lubi. Puszyste i delikatne z owocami, które nie opadają na dno. Ja użyłam do niego pierwszych w tym roku zerwanych czerwonych porzeczek. Dodatkowo, dla przełamania smaku i dodania słodyczy dodałam banany i kilka poziomek.

BISZKOPTOWE CIASTO Z PORZECZKAMI:
blaszka 23x26cm

  • 180g mąki pszennej
  • 6 jajek
  • 150g cukru
  • 80g masła
  • garść czerwonych porzeczek
  • 2 małe banany, kilka poziomek
Masło topimy i odstawiamy do przestudzenia. W tym czasie oddzielamy białka jajek od żółtek. Z białek ubijamy pianę, natomiast żółtka ucieramy w osobnej misce z cukrem. Następnie dodajemy do utartych żółtek przestudzone masło i przesianą mąkę. Do powstałej masy dodajemy pianę z białek i teraz już delikatnie, bez użycia miksera, a jedynie rózgą łączymy składniki. Gotowe ciasto wlewamy do formy, której dno wykładamy papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzewamy do temp.180 st.C i w tak nagrzanym pieczemy 50-55min do tzw. suchego patyczka.
Po wystudzeniu posypujemy ciasto cukrem pudrem.




7 komentarzy:

  1. Porzeczki, mmm... Rozmarzyłam się :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Porzeczki ,podobnie jak Gin ,wzdycham do nich i chyba wiersz napiszę ,cudowne ciasto .

    OdpowiedzUsuń
  3. Pycha :) ja też już szaleję z porzeczkami :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam, mniam :) Porzeczki są bardzo wdzięcznym owocem :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubię takie ciasta, bardzo bardzo! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. pysznie wygląda, ja właśnie dzisiaj zerwałam cudne porzeczki :)

    OdpowiedzUsuń