wtorek, 10 czerwca 2014

DROŻDŻÓWKI Z TRUSKAWKAMI





Pyszne, puszyste i tak delikatne, że nie sposób się od nich oderwać. Mój numer 1 wśród bułek drożdżowych!

DROŻDŻÓWKI Z TRUSKAWKAMI:
8-10szt

  • 2 i 1/4 szkl. mąki pszennej
  • 3/4 szkl mleka
  • 12 g drożdży
  • 3 czubate łyżki cukru
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 60g masła
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki cukru z wanilią

ponadto:

  • 300g -400g truskawek 
  • 4 łyżeczki bułki tartej
Drożdże rozprowadzamy w ciepłym mleku i wlewamy do miski. Dodajemy mąkę i cukier oraz rozpuszczone i przestudzone masło. Na koniec cukier waniliowy, jajko, żółtko i szczyptę soli. Wyrabiamy gładkie ciasto, przykrywamy je lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Wyrośnięte ciasto dzielimy umączonymi dłońmi na 8 -10 porcji. Z każdej porcji ciasta formujemy kulkę i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą kulkę spłaszczamy i robimy wgłębienie, które posypujemy 1/2 łyżeczki bułki tartej i wypełniamy truskawkami. Wierzch bułek smarujemy pędzelkiem maczanym w białku, a następnie posypujemy kruszonką.

KRUSZONKA:

  • 2,5g masła
  • 3g mąki
  • 2,5g cukru
Składniki połączyć ze sobą za pomocą widelca, aż kruszonka przybierze formę różnej wielkości kuleczek.

Piekarnik nagrzewamy do temp. 190st.C i w tak nagrzanym pieczemy bułki przez 25min. Studzimy na kratce.




8 komentarzy: