Pyszne, puszyste i tak delikatne, że nie sposób się od nich oderwać. Mój numer 1 wśród bułek drożdżowych!
DROŻDŻÓWKI Z TRUSKAWKAMI:
8-10szt
- 2 i 1/4 szkl. mąki pszennej
- 3/4 szkl mleka
- 12 g drożdży
- 3 czubate łyżki cukru
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 60g masła
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki cukru z wanilią
ponadto:
- 300g -400g truskawek
- 4 łyżeczki bułki tartej
Drożdże rozprowadzamy w ciepłym mleku i wlewamy do miski. Dodajemy mąkę i cukier oraz rozpuszczone i przestudzone masło. Na koniec cukier waniliowy, jajko, żółtko i szczyptę soli. Wyrabiamy gładkie ciasto, przykrywamy je lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Wyrośnięte ciasto dzielimy umączonymi dłońmi na 8 -10 porcji. Z każdej porcji ciasta formujemy kulkę i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą kulkę spłaszczamy i robimy wgłębienie, które posypujemy 1/2 łyżeczki bułki tartej i wypełniamy truskawkami. Wierzch bułek smarujemy pędzelkiem maczanym w białku, a następnie posypujemy kruszonką.
KRUSZONKA:
- 2,5g masła
- 3g mąki
- 2,5g cukru
Składniki połączyć ze sobą za pomocą widelca, aż kruszonka przybierze formę różnej wielkości kuleczek.
Piekarnik nagrzewamy do temp. 190st.C i w tak nagrzanym pieczemy bułki przez 25min. Studzimy na kratce.
Z nadzieniem truskawkowym jeszcze nie jadłam, bardzo smaczna propozycja! :)
OdpowiedzUsuńMarzą mi się takie od kilku dni... muszę znaleźć w końcu czas :)
OdpowiedzUsuńpyszności:)
OdpowiedzUsuńmusiały być pyszne :)
OdpowiedzUsuńdrożdżówki to ja zawsze chętnie:))
OdpowiedzUsuńczysta kwintesencja lata:)
OdpowiedzUsuńCudowne, lato w pełni :)
OdpowiedzUsuńmniam ,a do tego szklanka mleka - marzenie
OdpowiedzUsuń