Małe chrupiące ruloniki z lekkim aromatem kawy. Idealne chrupiące ciasteczko na spotkanie z przyjaciółką jak i na spotkanie rodzinne. Nie są trudne w przygotowaniu, ale wymagają nieco sprytu w ich zwijaniu i wyczucia. Po upieczeniu nie należy ich trzymać w pojemniku, bo zmiękną i stracą całą chrupkość.
RURKI CZEKOLADOWO - KAWOWE:
- 2 białka
- 100g drobnego cukru
- 1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 1/2 łyżeczki wody
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 łyżka kakao
- 1 i 1/4 łyżki mleka
- 60g masła
W misce ubijamy na sztywną pianą białka, stopniowo dodając cukier i miksując do momentu jego rozpuszczenia. Następnie dodajemy kawę rozpuszczoną w 1/2 łyżeczki wody, ekstrakt waniliowy, kakao, mleko i rozpuszczone oraz wystudzone masło.
Piekarnik nagrzewamy do temp.170st.C. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia kładziemy po porcji ciasta - około 1 łyżki stołowej i lekko rozpłaszczamy nadając im formę koła. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 5 min. To najtrudniejszy moment, bo należy ciastka wyciągnąć kiedy ich boki zesztywnieją, a środek pozostanie jeszcze dość miękki. Po kolei zdejmujemy ciastka z blachy i owijamy wokół np. cienkiego trzonka drewnianej łyżki. Odkładamy na kratkę, aby ostygły i nabrały chrupkości.
Mniaaaaaaaaaaam..... pomysłowo i pysznie :D
OdpowiedzUsuńświetny pomysł teraz nadziać je jakimś pysznym kremem:)
OdpowiedzUsuńJaki super pomysł na rurki! Rewelacja :)
OdpowiedzUsuńBardzo mi się podobają;)
OdpowiedzUsuńWyglądają tak niecodziennie, jestem bardzo ciekawa, jak smakują :)
OdpowiedzUsuńczekolada i kawa - duet idealny :D
OdpowiedzUsuń